Νέα κυβέρνηση με πράσινο χρώμα!

Νέα κυβέρνηση με πράσινο χρώμα!29.08.2018Παρασκήνιο

Δειλές αλλαγές με φθαρμένα υλικά (βλέπε ΠΑΣΟΚ) και με γνώμονα τις ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ από Τσίπρα

Πολύ κακό για το τίποτα! Ο «πολυδιαφημισμένος» ανασχηματισμός, που υποτίθεται ότι θα ήταν ριζικός και θα έδινε πιο δυναμικό στίγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το

στοιχείο της επανεκκίνησης την επομένη των Μνημονίων, εξελίχθηκε τελικά σε αμήχανη, έως «δειλή» αλλαγή (σε... πράσινες αποχρώσεις) της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου από πλευράς Αλέξη Τσίπρα.

Δύο ήταν τα βασικά στοιχεία που χαρακτήρισαν τις χθεσινές άνευρες αλλαγές: Από τη μια, η είσοδος στην κυβέρνηση παλαιών και, εν πολλοίς, φθαρμένων πολιτικών υλικών του πρόσφατου «ένοχου» παρελθόντος, ως «άνοιγμα» στην Κεντροαριστερά, και, από την άλλη, το άγχος του Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει όσο γίνεται τις εσωκομματικές και τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και, μαζί με αυτές, ανέπαφη και απείραχτη την ομάδα των στενών συνεργατών του εντός του Μεγάρου Μαξίμου, όπου δεν άλλαξε κανέναν.

Βαρύ παρελθόν

Από αυτόν τον άνευ πολιτικής ουσίας ανασχηματισμό ξεχωρίζουν οι υπουργοποιήσεις της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με θητεία στα χρόνια του μοιραίου πρωθυπουργού Γιώργου Παπαναδρέου, και της Μυρσίνης Ζορμπά στο υπουργείο Πολιτισμού, με το επίσης βαρύ πολιτικό παρελθόν, καθώς εξελέγη ευρωβουλευτής την περίοδο 2000-2004, έχοντας τις ευλογίες του τότε πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη.

Η είσοδος αυτών των αποτυχημένων πολιτικών προσώπων έρχεται να καταδείξει το συντριπτικό έλλειμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε στελέχη ικανά, τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση είναι πεσμένη «στο καναβάτσο» και αναζητεί διακαώς τρόπους για να αλλάξει τις δυσμενείς εντυπώσεις. Ξετυλίγει, επιπλέον, το όλο το παρακμιακό μωσαϊκό των νέων συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ με τα πολιτικά ρετάλια του ΠΑΣΟΚ, τα οποία επαναφέρει από τα αζήτητα. Επιχειρείται, παράλληλα, ένα δήθεν άνοιγμα προς την Κεντροδεξιά με την είσοδο της Κατερίνας Παπακώστα ως νέας υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Στη γενική εικόνα ας σημειωθεί ότι, επιτέλους, έπιασαν τόπο τα... παρακάλια του Φώτη Κουβέλη, που κατέλαβε τελικά υπουργική θέση στο Εμπορικής Ναυτιλίας, αντικαθιστώντας τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Στα «βαριά» υπουργεία πρώτης γραμμής η εικόνα παρέμεινε αναλλοίωτη. Οι Νίκος Κοτζιάς. Πάνος Καμμένος και Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέμειναν στις θέσεις τους, όπως άλλωστε αναμενόταν, καθώς η αλλαγή τους θα προκαλούσε αλυσιδωτές εκρήξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος, με ευθείες επιπτώσεις στη συνοχή τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να διατηρήσει τις ισορροπίες και, υπό αυτή τη λογική, διατήρησε... μετεξεταστέο στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής τον στενό συνεργάτη και φίλο του Νίκο Παππά, αν και ο τελευταίος επιθυμούσε να μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών (όπου πήγε ο Αλ. Χαρίτσης, στη θέση του Πάνου Σκουρλέτη) ή στη θέση του κ. Τσακαλώτου.

Εκτός κυβέρνησης παρέμειναν όλα τα στελέχη της αριστερής ενδοσυριζαϊκής αντιπολίτευσης της Κουμουνδούρου. Νίκος Φίλης, Νίκος Ξυδάκης κ.ά. δεν συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, παρά τη βούληση του κομματικού πυρήνα να σημειωθεί στροφή προς τα αριστερά με την υπουργοποίηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι πρώην πασόκων και άλλων. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί σήμερα.

Για πρώτη φορά σε γυναίκα (Γεροβασίλη) το τιμόνι του υπ. Προστασίας του Πολίτη

Για πρώτη φορά αναλαμβάνει επικεφαλής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μία γυναίκα. Η Ολγα Γεροβασίλη καλείται με υφυπουργό την Κατερίνα Παπακώστα να βάλει σε τάξη το χάος που άφησε πίσω της η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου μετά τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, αλλά και να ανταποκριθεί σε μία εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, όπως είναι η δημόσια τάξη.

Σύντομα, μάλιστα, θα λάβει και το... βάπτισμα του πυρός, αφού προγραμματίζονται μεγάλα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη λόγω της Διεθνούς Εκθεσης, στην οποία μάλιστα τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ.

Θα έχει, επίσης, να διαχειριστεί και άλλα «καυτά» ζητήματα, όπως η δράση του Ρουβίκωνα, τα Εξάρχεια και η εγκληματικότητα, ενώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάγονται η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία, κάτι που σημαίνει ότι θα κληθεί να εφαρμόσει τη νέα μεταρρύθμιση που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Εσωτερικών λίγες μέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι.

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού η κυρία Γεροβασίλη είχε μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός την ενημέρωσε για τη θέση που της επιφυλάσσει, χωρίς πάντως η ίδια να... ενθουσιάζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα