Μεγάλη έκπληξη η «κόκκινη κάρτα» στον Στ. Κοντονή

Μεγάλη έκπληξη η «κόκκινη κάρτα» στον Στ. Κοντονή29.08.2018Πρόσωπα

«Μετεξεταστέοι» κρίθηκαν αρκετοί υπουργοί, καθώς θεωρήθηκαν ανεπαρκείς και έμειναν εκτός της «μεταμνημονιακής» κυβέρνησης.

Από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του ανασχηματισμού ήταν η απομάκρυνση του Σταύρου Κοντονή, ο οποίος αντικαταστάθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον

Μιχάλη Καλογήρου, στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού και μέχρι πρότινος γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου.

Η καρατόμηση του Ζακυνθινού πολιτικού προήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της εντονότατης δυσαρέσκειας στο πρόσωπό του μετά τις αλλεπάλληλες αστοχίες, με τελευταία την υπόθεση της αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου. Βέβαια το «σκάνδαλο Energa» δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου, αφού ο πρώην υπουργός είναι γνωστός για τις αντιπάθειες που δημιουργεί και εκτός, αλλά και εντός της κυβέρνησης. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στον κ. Κοντονή τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, θέση την οποία αρνήθηκε, δείχνοντας έτσι την ενόχλησή του με την απόφαση για απομάκρυνση από την κυβέρνηση.

Οσο για την αποπομπή του Παναγιώτη Κουρουμπλή, αυτή δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, αφού είχε σχεδόν προαναγγελθεί εδώ και καιρό. Πληροφορίες έκαναν λόγο για απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, λόγω της ρύπανσης στον Αργοσαρωνικό. Ανεπιτυχής είχε κριθεί και η στάση του στην τραγωδία στο Μάτι, τόσο ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης, με την αδικαιολόγητη αργοπορία του Λιμενικού, όσο και για την επικοινωνιακή διαχείριση της πυρκαγιάς, με τις μετέπειτα, τουλάχιστον, άστοχες δηλώσεις. Πάντως, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι του κ. Κουρουμπλή, προτείνοντάς τον στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Τον κ. Κουρουμπλή διαδέχεται ο Φώτης Κουβέλης που μετακόμισε από τη θέση του υφιστάμενου αναπληρωτή υπουργού τού Πάνου Καμμένου.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός «έφαγε» και την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Η τελευταία δεν είχε και τις καλύτερες επιδόσεις, με πολλούς να μιλούν για ολιγωρία της γνωστής τραγωδού, ιδίως στο θέμα του Ελληνικού, για το οποίο θεωρήθηκε πως δεν «έτρεξε» τις διαδικασίες. Εκτός έμεινε και ο Βαγγέλης Αποστόλου, που έχασε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρότι αποτελούσε από τους μακροβιότερους υπουργούς στον τομέα αυτόν, με πάνω από τριάμισι χρόνια θητεία. Ωστόσο, δεν φαίνεται να ήταν και το «αγαπημένο παιδί» των αγροτών, καθώς συνέδεσε τη θητεία του με τις δραματικές αλλαγές τόσο στη φορολογία όσο και στην ασφάλισή τους…

Ο κ. Τσίπρας έθεσε εκτός και τον οικολόγο Γιάννη Τσιρώνη που κατείχε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Εβαλε βέβαια εντός κυβέρνησης έναν άλλον οικολόγο, τον Γιώργο Δημαρά, που είναι μέχρι στιγμής πιο χαμηλών τόνων και με λιγότερες αντιπάθειες. Εκτός κυβερνητικού σχήματος μένει και ο Γιάννης Μπαλάφας, καθώς καταργήθηκε η θέση του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αντικαταστάθηκε ο Γιάννης Αμανατίδης που κατείχε τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών. Χωρίς χαρτοφυλάκιο έμεινε και ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης, μέχρι σήμερα υφυπουργός Παιδείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα