Τραγωδία σε άσκηση περιδίνησης

Τραγωδία σε άσκηση περιδίνησης29.08.2018Ρεπορτάζ

Κρίσιμα ερωτήματα για τη συντριβή του εκπαιδευτικού που παρέσυρε στον θάνατο τον κυβερνήτη επισμηναγό

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Σε τραγωδία εξελίχθηκε η άσκηση περιδίνησης στην οποία συμμετείχαν χθες δύο πολύ έμπειροι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας με αεροσκάφος T-2. Το εκπαιδευτικό αεροσκάφος συνετρίβη σε ορεινή περιοχή επτά μίλια βόρεια της Σπάρτης, με συνέπεια να βρει τραγικό θάνατο ο κυβερνήτης του, επισμηναγός Νικόλαος Βασιλείου (φωτό), έγγαμος με δύο παιδιά, ο οποίος δεν κατάφερε να το

εγκαταλείψει εγκαίρως.

Ευτυχώς κατάφερε να χρησιμοποιήσει επιτυχώς το σύστημα αυτόματης εκτίναξης ο συγκυβερνήτης του, επίσης επισμηναγός, και να διασωθεί. Πολλά ερωτήματα υπάρχουν όσον αφορά τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος που συνέβη χθες, στις 8.50 το πρωί, λίγα λεπτά μετά την απογείωση του T-2 από την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα.

Κι αυτό γιατί πρόκειται για προγραμματισμένη διαδικασία με σκοπό την επαναξιολόγηση του επισμηναγού που διασώθηκε, με το σενάριο της περιδίνησης, την οποία είχαν επαναλάβει πολλές φορές κατά το παρελθόν οι δύο έμπειροι πιλότοι. Σε τέτοιου είδους ασκήσεις το αεροσκάφος τίθεται εκτός ελέγχου και περιστρέφεται ενώ... βυθίζεται. Ο χειριστής πρέπει να το επαναφέρει από τη δύσκολη κατάσταση με κατάλληλους χειρισμούς. Σε αυτή ακριβώς τη διαδικασία κάτι δεν πήγε καλά. Οι χειριστές, με 2.500 ώρες πτήσης ο καθένας, ανέβασαν το αεροσκάφος σε μεγάλο ύψος, στα περίπου 35.000 πόδια, όπως προβλέπεται. Για κάποιον λόγο δεν κατάφεραν όμως να το βάλουν και πάλι σε πορεία.

Πιθανόν να προέκυψε κάποιο τεχνικό πρόβλημα που δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν οι χειριστές. Τα αεροσκάφη T-2 έχουν παραληφθεί από το 1976, αλλά είναι σχετικά αξιόπιστα. Διαθέτουν δύο κινητήρες. Ο χρόνος περνούσε και το αεροσκάφος συνέχιζε να βυθίζεται χωρίς να βγαίνει από την περιδίνηση.



Ο συγκυβερνήτης το εγκατέλειψε περίπου στα 3.000 πόδια και διασώθηκε. Ο κυβερνήτης, όμως, δεν κατάφερε να το εγκαταλείψει επιτυχώς. Σύμφωνα με πηγές της Π.Α., εκτινάχθηκε είτε λίγο πριν το T-2 συντριβεί και δεν μπόρεσε να διασωθεί είτε κατά την εκτίναξή του χτύπησε, με συνέπεια τον θάνατό του.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί ο έμπειρος επισμηναγός Νικόλαος Βασιλείου περίμενε τελευταία στιγμή να εγκαταλείψει το αεροσκάφος. Θεώρησε ότι μπορούσε να το βγάλει από την περιδίνηση ή προέκυψε κάποια εμπλοκή με το σύστημα αυτόματης εκτίναξης ή κάποιο άλλο πρόβλημα; Ολα αυτά θα τα διερευνήσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει οριστεί από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, σε μια προσπάθεια να φωτίσει τα αίτια της τραγωδίας που βύθισε στο πένθος την οικογένεια του άτυχου επισμηναγού και την οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σημαντική θα είναι και η κατάθεση του διασωθέντος επισμηναγού. Τη βαθύτατη οδύνη του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη σύζυγο του επισμηναγού. Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος κήρυξε τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο του επισμηναγού Νικολάου Βασιλείου και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. «Ο άδικος χαμός του άξιου και πολύπειρου επισμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας Νικόλαου Βασιλείου την ώρα του καθήκοντος μας γεμίζει βαθιά θλίψη. Η πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η τόσο άδικη απώλειά του υπογραμμίζει τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εκπαιδεύονται καθημερινά προκειμένου να υπερασπίζονται την ασφάλεια της πατρίδας μας» σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αφησε πίσω του δύο παιδιά

Δύο παιδιά, ηλικίας 8 και 10 χρόνων, αφήνει πίσω του ο επισμηναγός Νικόλαος Βασιλείου. Ο έμπειρος χειριστής της Πολεμικής Αεροπορίας, τον οποίο οι συνάδελφοί του χαρακτήριζαν το «γελαστό παιδί», καταγόταν από το χωριό Ζάρακες Ευβοίας, που στο άκουσμα της τραγικής είδησης χθες βυθίστηκε στο πένθος.

Η αγάπη για την Αεροπορία και τα αεροσκάφη χαρακτηρίζει και άλλο μέλος της οικογένειας, αφού, όπως αποκάλυψε ο Πάνος Καμμένος, και ο δίδυμος αδελφός του Νικόλαου Βασιλείου υπηρετεί στην ίδια Μοίρα, στην 120 ΠΕΑ της Καλαμάτας, από όπου απογειώθηκε χθες το μοιραίο T-2.

Keywords
Τυχαία Θέματα