Μιχάλης Κεφαλογιάννης: «Και η κρίση θέλει τρόπο»

Μιχάλης Κεφαλογιάννης: «Και η κρίση θέλει τρόπο»08.02.2019Τηλεόραση

Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης μιλά για την εκπομπή του στον Alpha «Οδηγός καλής ζωής», με θέματα υγείας

Από τη
Μαρία Ανδρέου

Υπάρχει «Οδηγός καλής ζωής»; Και όμως, ναι, όπως μας λέει ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης κάθε Σάββατο στις 9 το πρωί στον Alpha. Μάλιστα, όπως είναι και... στο χέρι μας. Η «δημοκρατία» συνομίλησε

με τον γνωστό δημοσιογράφο, η εκπομπή του οποίου για θέματα υγείας έχει μεγάλη αποδοχή από το τηλεοπτικό κοινό στον Alpha, καταγράφοντας υψηλές τηλεθεάσεις. O παρουσιαστής αναφέρει: «Τα περισσότερα πράγματα στη ζωή είναι στο χέρι μας και ξέρω πολλούς ανθρώπους που τα έχουν καταφέρει. Αλλος έχει κόψει το κάπνισμα, άλλος έχει χάσει πολλά κιλά, άλλος έχει αρχίσει τη γυμναστική, άλλος έχει νικήσει διάφορους φόβους αλλά και διάφορες σοβαρές ασθένειες, με πολύ κόπο και φοβερή δύναμη. Και πραγματικά τους θαυμάζω για αυτό.

Πολύ σημαντικοί οι γιατροί, πολύ σημαντική η σωστή φαρμακευτική αγωγή, αλλά πολύ σπουδαία εξίσου η πίστη στον εαυτό μας, η ψυχολογική προσπάθεια που βοηθά τη σωματική. Το να αλλάξεις συνήθειες ετών, να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου, να αρχίσεις να τρως υγιεινά είναι μια νέα αρχή που σου αλλάζει θεωρία και στάση ζωής. Αυτό, βέβαια, δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Γι' αυτό καλό θα είναι να μη βάζουμε μεγάλους στόχους. Μικρά βήματα κάθε φορά, γιατί η αλλαγή φιλοσοφίας πάνω στη ζωή μας δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά ένας μαραθώνιος που χρειάζεται επιμονή».

«Καλή συνεργασία»

Πώς, όμως, κατέληξε στον Alpha o Μιχάλης Κεφαλογιάννης, δεδομένου ότι τον πολιορκούσαν, όπως ξέρουμε, και άλλα κανάλια; Ο δημοσιογράφος εξηγεί: «Το καλοκαίρι συζητούσα με διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς για τη δημιουργία μιας εκπομπής για την υγεία, μεταξύ αυτών και με τον Αlpha. Τα στελέχη του σταθμού με έπεισαν γι' αυτό, για μια καλή συνεργασία, και κέρδισαν την εκτίμησή μου. Τώρα χαίρομαι για την επιλογή μου, γιατί μου λένε ότι η εκπομπή, ειδικά στο γυναικείο κοινό 25-44, πάει εξαιρετικά καλά, κάτι που ενδιαφέρει και τους διαφημιστές... Η αλήθεια είναι ότι από το 1993 που ασχολούμαι με το ιατρικό ρεπορτάζ είμαι πιστός σε αυτό. Γι' αυτό, όταν στον δρόμο άνθρωποι με χαιρετούν λέγοντάς μου “γεια σου, γιατρέ μου”, γελάω και συζητώ μαζί τους, όμως τονίζω σε όλους ότι δεν είμαι γιατρός, αλλά ένας δημοσιογράφος που καλύπτει με μεγάλη ευθύνη και ενημερώνει για τα θέματα υγείας. Από το 1997 που παρουσίαζα στο Mega το “Ολα για την υγεία” μέχρι και τώρα τελευταία στην ΕΡΤ την εκπομπή “Η ζωή μου, η υγεία μου”, στόχος μου είναι η σωστή ενημέρωση του κόσμου και με χαροποιεί που κανένας τηλεθεατής μου δεν έχει κάνει κάποιο παράπονο, δεν μου έχει μιλήσει άσχημα. Η προσέγγιση είναι θετική, σαν να μιλάνε σε έναν δικό τους άνθρωπο, σε ένα μέλος της οικογένειάς τους για το πιο σημαντικό θέμα στη ζωή, την υγεία μας».

Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης μάς λέει ποιες είναι οι ασθένειες που ταλανίζουν τους Ελληνες τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης: «Οι περισσότεροι Ελληνες ταλαιπωρούνται από αγχώδεις διαταραχές από φοβίες, κατάθλιψη λόγω του αυξημένου άγχους. Το συσσωρευμένο στρες, άλλωστε, είναι και μία από τις αιτίες των αυτοάνοσων νοσημάτων καθώς το άγχος σωματοποιείται... Επίσης, με την κρίση υπάρχει αλλαγή και στον τρόπο της διατροφής μας. Αλλοι τρέφονται πιο πρόχειρα, καθώς το κρέας ή το ψάρι κοστίζει, άλλοι όμως έχουν βρει τον τρόπο να βάζουν στην κατσαρόλα τους φακές, φασόλια, που είναι παραδοσιακά πολύ καλές τροφές για την υγεία μας. Αρα και η κρίση θέλει τον τρόπο της. Μπορεί να μην έχεις χρήματα για μεγάλα ταξίδια, αλλά οι μικρές καθημερινές χαρές, όπως μια βόλτα με ήλιο δίπλα στη θάλασσα, δεν κοστίζουν τίποτα και είμαστε πολύ τυχεροί που τα έχουμε στη χώρα μας. Δεν ξέρετε πόσο αδειάζει το μυαλό μας και πόσο κάνει καλό στη σωματική και την ψυχική υγεία μας μια βόλτα στη φύση. Είναι μια δωρεάν όμορφη εμπειρία».

Keywords
Τυχαία Θέματα