Μακάβρια εικόνα στο χωράφι του θανάτου: 26 νεκροί αγκαλιασμένοι με παιδιά, πιασμένοι χέρι χέρι

Μακάβρια εικόνα στο χωράφι του θανάτου: 26 νεκροί αγκαλιασμένοι με παιδιά, πιασμένοι χέρι χέρι25.07.2018Ρεπορτάζ

«Είδαμε πολλά καμένα αυτοκίνητα, με τα κλειδιά πάνω και τις πόρτες ανοιχτές, και καταλάβαμε ότι θα υπάρχουν πολλά θύματα»

Εικόνες βγαλμένες από σκηνές αρχαίας τραγωδίας αποκάλυψε χθες το πρώτο φως της μέρας στις περιοχές της ανατολικής και δυτικής Αττικής που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές. Πρωταγωνιστές της ασύλληπτης καταστροφής ήταν οι διασώστες, οι οποίοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου

να απεγκλωβίσουν τυχόν αγνοουμένους και να περισυλλέξουν σορούς. Ανάμεσα στις συγκλονιστικές στιγμές που βίωσαν και τους άφησαν κυριολεκτικά άφωνους ήταν η θέα των συνολικά 26 νεκρών, κάποιοι από τους οποίους ήταν αγκαλιασμένοι με τα παιδιά τους και κάποιοι άλλοι κρατούσαν ο ένας το χέρι του άλλου.

Το μακάβριο αυτό θέαμα με τα απανθρακωμένα πτώματα αντίκρισαν οι διασώστες στο «χωράφι της φρίκης» στο Κόκκινο Λιμανάκι (Αργυρά Ακτή), στην περιοχή Μάτι.

Οπως δήλωσε ο διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταύρου Πάτρας Βασίλης Ανδριόπουλος, οι σοροί εντοπίστηκαν στις 3 χθες τα ξημερώματα, σε ένα χωράφι 300-400 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται κοντά σε μια ταβέρνα και σε απόσταση 30 μέτρων από τη θάλασσα. «Τις πρώτες πρωινές ώρες εντοπίσαμε τον πρώτο άνθρωπο.

Φτάνοντας στην περιοχή είδαμε πολλά αυτοκίνητα να έχουν σχηματίσει ουρές, καμένα με τα κλειδιά πάνω και τις πόρτες ανοιχτές, και αμέσως καταλάβαμε ότι θα υπάρχουν πολλοί νεκροί» ανέφερε φανερά σοκαρισμένος ο κ. Ανδριόπουλος, ο οποίος εκτιμά ότι τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς μόλις αντιλήφθηκαν ότι έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες αναζήτησαν δίοδο σωτηρίας προς τη θάλασσα.

«Οικογένειες που αναζήτησαν τη λύτρωση προσπάθησαν να διαφύγουν και δυστυχώς βρήκαν τον θάνατο» συμπλήρωσε. Ωστόσο, σε εκείνο το σημείο η στεριά καταλήγει σε γκρεμό, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εγκλωβιστούν στο μονοπάτι και να καούν ζωντανοί ή να πνιγούν από τις αναθυμιάσεις και να πεθάνουν. Αντιλαμβανόμενοι ότι δεν υπήρχε σωτηρία, αγκαλιάστηκαν και περίμεναν το μοιραίο. Στον χώρο του δυστυχήματος, που βάφτηκε με το αίμα των 26 ανθρώπων, ακολούθησαν σοκαριστικές στιγμές όταν οι συγγενείς των θυμάτων κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους ανάμεσα στις απανθρακωμένες σορούς.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο πένθος, ενώ με εντολή του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση η σημαία στο ελληνικό Κοινοβούλιο από χθες κυματίζει μεσίστια. Σε μια προσπάθεια να φωτιστούν τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διέταξε τη διενέργεια έρευνας.

Keywords
Αναζητήσεις
η καμένη άνθρωποι πιασμένη χέρι χέρι στη ματι
Τυχαία Θέματα