«Μάχη» σε 130 μέτωπα έδωσε η Πυροσβεστική!

«Μάχη» σε 130 μέτωπα έδωσε η Πυροσβεστική!19.03.2018Περιφέρεια

Υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι συντέλεσαν στην εξάπλωση πυρκαγιών

Μάχη με τις φλόγες έδωσε για ένα 24ωρο και συγκεκριμένα από τις 6 το πρωί του Σαββάτου έως τις 6 το πρωί της Κυριακής η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου χρειάστηκε να αντιμετωπίσει έναν εντυπωσιακό για την εποχή αριθμό αγροτοδασικών πυρκαγιών, οι οποίες έφτασαν συνολικά τις 130!

Μάλιστα, ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών υποχρέωσε την Πυροσβεστική να εκδώσει

ανακοίνωση, ζητώντας την αυξημένη προσοχή των πολιτών και κυρίως των αγροτών.
Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Αττική, στην Ηλεία, στην Κορινθία και τη Μονεμβασιά, οι οποίες έως αργά χθες το βράδυ είχαν τεθεί υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε χθες το πρωί η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στη θέση Βούτημα, στον Αυλώνα Αττικής.

Πύρινα μέτωπα

Τρία ήταν τα πύρινα μέτωπα που τέθηκαν υπό έλεγχο στην Πελοπόννησο, συγκεκριμένα στην Αγνάντα Ηλείας, στα Στύλια Κορινθίας και στα Λιρά Μονεμβασιάς. Μάλιστα, στην Ηλεία συνελήφθησαν το Σάββατο τρεις Ελληνες 70, 68 και 34 ετών, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε αγροτοδασικές εκτάσεις στον νομό Ηλείας.


Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η κατάσταση και στην Κρήτη, καθώς ξέσπασαν στο νησί 22 πυρκαγιές, ενώ σημειώνονταν συνεχείς αναζωπυρώσεις, λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πυροσβεστική αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι αποτελούν ευνοϊκούς παράγοντες για την εκδήλωση και την εξάπλωση των πυρκαγιών. Παράλληλα, η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες για την αποφυγή δύσκολων καταστάσεων και καταστροφών «να αποφεύγουν την εκτέλεση αγροτικών εργασιών με τη χρήση φωτιάς, όπως καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλαδεύσεων σε περιοχές με άφθονη χαμηλή και υψηλή βλάστηση, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που ευνοείται η εκδήλωση πυρκαγιάς».

Σε κάθε περίπτωση, καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο αποφυγής πρόκλησης πυρκαγιάς, σύμφωνα με τα οριζόμενα του κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής και των κείμενων πυροσβεστικών διατάξεων.

Εξασθένηση των ισχυρών ανέμων

Υποχωρούν από σήμερα σε όλη τη χώρα η αφρικανική σκόνη και οι θυελλώδεις άνεμοι, που προκάλεσαν πολλά προβλήματα, όμως, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, παραμένουν έως και αύριο Τρίτη οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Συγκεκριμένα, σήμερα οι βροχές και οι καταιγίδες θα επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και τη βόρεια), από το απόγευμα κυρίως την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ τη νύχτα πιθανόν πρόσκαιρα και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, εκτός της Κρήτης. Αύριο τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν έως το απόγευμα και βαθμιαία θα σταματήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα