Υγρός τάφος το Αιγαίο για άλλους 16 πρόσφυγες!

Υγρός τάφος το Αιγαίο για άλλους 16 πρόσφυγες!19.03.2018Ρεπορτάζ

Επτά από τα θύματα του ναυαγίου (κοντά στο Αγαθονήσι) ήταν παιδιά. Περιγραφές-σοκ από μια μητέρα κι έναν δύτη

Aκόμη μία τραγωδία με χαμένες ανθρώπινες ζωές γράφτηκε το πρωί του Σαββάτου στα νερά του Αιγαίου. Μια ξύλινη βάρκα που ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια με τουλάχιστον 22 άτομα, πρόσφυγες και μετανάστες, ανατράπηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες κοντά στις ακτές του Αγαθονησίου, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους

16 άτομα. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται δύο γυναίκες και επτά άνδρες, ενώ τραγικό θάνατο βρήκαν και επτά μικρά παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος.

Τα μόνα άτομα που κατάφεραν να επιζήσουν από το τραγικό ναυάγιο ήταν δύο γυναίκες και ένας άνδρας, οι οποίοι βγήκαν στη στεριά σε παραλία του Αγαθονησίου.

Οι μαρτυρίες τους για το ναυάγιο είναι συγκλονιστικές, όπως της μητέρας που είδε το βρέφος της να χάνεται στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. «Χάλασε η μηχανή καθώς ερχόμασταν προς την Ελλάδα. Εγώ θήλαζα το μωρό μου. Αρχίσαμε να ανησυχούμε και σηκωθήκαμε όρθιοι πάνω στη βάρκα. Σε ελάχιστα λεπτά βρεθήκαμε στο νερό. Το μωρό μου χάθηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σοκαριστική είναι και η μαρτυρία του δύτη Γιάννη Κανέλλη που συμμετείχε στις έρευνες διάσωσης. «Πήγαινα κοντά τους να τα πιάσω να τα βάλω στη βάρκα πάνω στο σκάφος του Λιμενικού. Και έκλαιγα, τρελαινόμουν. Ελεγα: “Τι να κάνω τώρα; Είναι πνιγμένος ο άνθρωπος, ειδικά τα παιδιά”. Απίστευτο! Εγώ ήμουν κάτω στον βυθό και έκλαιγα».

Στο Πυθαγόρειο της Σάμου

Οι νεκροί μαζί με τους τρεις διασωθέντες μεταφέρθηκαν με σκάφος του Λιμενικού στο Πυθαγόρειο της Σάμου.
Αξίζει να αναφερθεί πως στη θαλάσσια περιοχή όπου έγινε το συμβάν ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χθες το βράδυ μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, δύο πλωτά του Λιμενικού, κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τρία αλιευτικά σκάφη, ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, σκάφος της Frontex, καθώς και στελέχη της μονάδας υποβρύχιων αποστολών.

Ωστόσο, το έργο των Αρχών δεν ήταν καθόλου εύκολο, καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι που έφταναν μέχρι και τα 9 μποφόρ.

Τουρκία: Προκλητική Navtex την ώρα της τραγωδίας

Η Τουρκία δεν σεβάστηκε ούτε καν τα άψυχα σώματα των άτυχων μεταναστών που πνίγηκαν ανοιχτά του Αγαθονησίου και με προκλητικό τρόπο επιχείρησε να διεκδικήσει την έρευνα και τη διάσωση, αμφισβητώντας το κυριαρχικό αυτό δικαίωμα της Ελλάδας.

Οχι μόνο επέτρεψε στους λαθρεμπόρους να στείλουν από τα τουρκικά παράλια μία λέμβο γεμάτη μετανάστες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά, εν μέσω άσχημων καιρικών συνθηκών, στο ελληνικό ακριτικό νησί, αλλά έσπευσε την ώρα που τα ελληνικά σωστικά συνεργεία επιχειρούσαν να περιορίσουν την ανθρώπινη τραγωδία και να διασώσουν όσο περισσότερους μετανάστες μπορούσαν από τη θάλασσα μέσω του υδρογραφικού σταθμού της Σμύρνης (ανήκει στο τουρκικό ναυτικό) να εκδώσει NAVTEX για να ισχυριστεί πως η έρευνα και η διάσωση είναι τουρκική δικαιοδοσία καθότι το ναυάγιο αφορά «τουρκική θαλάσσια περιοχή». Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία προκαλεί συχνά πυκνά εγείροντας αξιώσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο όταν δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα εντός του FIR Αθηνών.

Κριτική από τη Ν.Δ.

Με αφορμή το γεγονός αυτό ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση.
«Η παράνομη και προκλητική NAVTEX που με αφορμή την τραγωδία στο Αγαθονήσι εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός Σμύρνης, μιλώντας για “επιχείρηση έρευνας - διάσωσης σε τουρκική περιοχή”, επιβεβαιώνει τη στρατηγική αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο» τόνισε σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Κουμουτσάκος, ρωτώντας: «Ποια είναι η αντίδραση της Αθήνας;»

Keywords
Τυχαία Θέματα