Ερχονται τώρα «πράσινα» πρόστιμα έως και 5.000 €!

Ερχονται τώρα «πράσινα» πρόστιμα έως και 5.000 €! 19.03.2018Ρεπορτάζ

Τσουχτερές ποινές για όσους καταστρέφουν τους αστικούς κοινόχρηστους χώρους

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν όσοι βανδαλίσουν ή καταστρέψουν χώρους πρασίνου στον Δήμο Θεσσαλονίκης από εδώ και στο εξής, αφού τα πρόστιμα που προβλέπονται από τον νέο κανονισμό πρασίνου είναι τσουχτερά και

η λίστα... μεγάλη!

Με βάση τον νέο κανονισμό, που επιδιώκει μεταξύ άλλων την ορθή χρήση, λειτουργία και ανάδειξη των αστικών κοινόχρηστων χώρων, όπως είναι τα πάρκα, οι ιστορικοί χώροι, οι δενδροστοιχίες - άλση, οι νησίδες πρασίνου και οι χώροι των κοιμητηρίων, όπου παρατηρούνται παραβατικά φαινόμενα, προβλέπονται κυρώσεις που αρχίζουν από 50 ευρώ και αγγίζουν τα 5.000 ευρώ.

«Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες σωστής αστικής συμβίωσης» υποστηρίζει στη «δημοκρατία» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς.

Για παράδειγμα, για την κοπή ή την καταστροφή δέντρου ή θάμνου προβλέπεται πρόστιμο από 300 ευρώ έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία του δέντρου και την ιστορική ή αισθητική αξία του. Στον νέο κανονισμό προβλέπεται επίσης πως η αυθαίρετη κλάδευση δέντρου ή θάμνου ή φθορά αυτών «χρεώνεται» με το 50% του προστίμου ολικής καταστροφής ή κοπής. Για τη δημιουργία κατασκευών γύρω από δέντρα και επί του πεζοδρομίου επιβάλλεται πρόστιμο 200 ευρώ ανά δέντρο.

Για την κάλυψη δέντρου από τέντα, ομπρέλα, σκιάδιο κ.λπ. επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ. Πρόστιμα προβλέπονται επίσης για πλύσιμο οχημάτων ή ρίψη αποτσίγαρων και μπουκαλιών σε χώρους πρασίνου. Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε ελεύθερους χώρους ή πάρκα θα επισύρει πρόστιμα σε όσους παρανομούν ύψους 500 ευρώ.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, τα έσοδα από όλες τις παραβάσεις θα διατίθενται αποκλειστικά για τη διατήρηση και την αναβάθμιση του αστικού πρασίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα