Πούτιν: Πρόεδρος με «περίπατο» !

Πούτιν: Πρόεδρος με «περίπατο» !19.03.2018Ειδήσεις

Μια εκλογική αναμέτρηση που δεν κρύβει εκπλήξεις έλαβε χώρα χθες στη Ρωσία, όπου εκλογικά τμήματα στη Σιβηρία και τη ρωσική Απω Ανατολή είχαν ανοίξει από το βράδυ του Σαββάτου λόγω της διαφοράς ώρας.

Περισσότεροι από 107.000.000 ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση, σε μια διαδικασία

που αναμένεται να αναδείξει για τέταρτη φορά τον Βλαντιμίρ Πούτιν -ο οποίος πιστωνόταν το 70% της πρόθεσης ψήφου- σε μοναδικό ισχυρό άνδρα της Ρωσίας.

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Νικολάι Μπουλάγιεφ, στις 17.00 τοπική ώρα το ποσοστό συμμετοχής διαμορφωνόταν στο 51,9%, ενώ ουρές σχηματίστηκαν χθες ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έξω από το Ρωσικό Προξενείο. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που προέκυψαν με καταμετρημένο το 45,03% των ψήφων, ο Πούτιν συγκέντρωνε 74,66%, ο Πάβελ Γκρουντίνιν του Κομμουνιστικού Κόμματος 13,68%, ο υπερεθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφκσι 6,42%, η φιλελεύθερη δημοσιογράφος Ξένια Σαμπτσάκ 1,41% και οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι αμελητέα ποσοστά.

Ο Ρώσος πρόεδρος πάντως, ο οποίος ήταν τόσο σίγουρος για την εκλογή του που σχεδόν αρνήθηκε να κάνει εκστρατεία, έχει γίνει το τελευταίο διάστημα στόχος σφοδρών επικρίσεων, καθώς έχει βρεθεί στο στόχαστρο του ΟΗΕ για την υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ, αντιμέτωπος με νέες κυρώσεις των ΗΠΑ για την ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές αλλά και κατηγορούμενος από το Λονδίνο ότι «διέταξε» τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

Η επίθεση κατά του κατασκόπου και της κόρης του έχει επαναφέρει τις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση σε ψυχροπολεμικά επίπεδα, ενώ μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από τη Βρετανία η Ρωσία θα απαντήσει με την απέλαση 23 Βρετανών διπλωματών, οι οποίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Την ίδια ώρα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε. Βλαντιμίρ Τσιζόφ μιλώντας στο BBC υποστήριξε ότι ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Σκριπάλ πιθανώς να έχει παρασκευαστεί στη Βρετανία.

Θ.Κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πούτιν, Πρόεδρος,poutin, proedros