Διχάστηκαν πριν καν... ενωθούν

Διχάστηκαν πριν καν... ενωθούν19.03.2018ΠΑΣΟΚ

Διαγκωνισμοί στο νέο ΠΑΣΟΚ για το δίλημμα Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ!

Χωρίστηκαν» στα... τρία στο Κίνημα Αλλαγής προτού καν προλάβουν να ενωθούν και να συγκροτηθούν σε ενιαίο κόμμα! Με άξονα το δίλημμα «με ποιον θα πάμε, με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ.;» στο νέο κόμμα

ξεκίνησαν παρασκηνιακά τα «τζαρτζαρίσματα», καθώς οι μισοί θέλουν να συνεργαστούν με την Αριστερά και οι άλλοι μισοί με τη Δεξιά.

Είναι ενδεικτικό ότι στα πηγαδάκια του συνεδρίου γινόταν πολλή συζήτηση εάν ο Σταύρος θα μείνει μέχρι τέλους στο Κίνημα Αλλαγής ή θα πάει για δήμαρχος Αθήνας με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πώς σκοπεύει να πολιτευτεί προσεχώς ο Γιώργος Παπανδρέου, που δεν χαιρέτησε καν τον Σημίτη.

Ο πρώην πρωθυπουργός, σε αντίθεση με τον Βενιζέλο, συγκαταλέγεται σε όσους δεν θέλουν να ακούνε για συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μύλος δηλαδή και επί της ουσίας στο συνέδριο ουδείς εκ των πρωτοκλασάτων της «συνομοσπονδίας» της Κεντροαριστεράς εξήγησε γιατί οι πολίτες να επιλέξουν το Κίνημα Αλλαγής, δεδομένου ότι η λεγόμενη «προοδευτική ατζέντα» παρέμεινε μετά το τέλος των εργασιών κενή.

Αντιθέτως οι ομιλίες όλων των ηγετικών στελεχών εξαντλήθηκαν να εξηγούν στους διορισμένους συνέδρους το αμφίπλευρο «κόρτε» από ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ.: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Κώστας Σκαναδαλίδης, «μας χωρίζει τεράστια απόσταση, που έχει να κάνει με τη δημοκρατία, με τη Ν.Δ. μάς χωρίζει η κοινωνική δικαιοσύνη».

Εισηγήσεις

Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως, και παρά τις κορόνες της Φώφης Γεννηματά για ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. οι σχετικές εισηγήσεις δίνουν και παίρνουν, καθώς ουδείς αποκλείει εκλογές εντός του 2018.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, από την άλλη, δείχνει τελευταία να έχει αποκαταστήσει διαύλους με το Μαξίμου, όπου προ ημερών βρέθηκε και τα είπε με τον Αλέξη Τσίπρα δηλώνοντας ανοιχτός σε συνεργασίες.
Την Πειραιώς και τον Κυριάκο Μητσοτάκη έδειξε εμμέσως ως κατεύθυνση ο Γιώργος Καμίνης.

«Η κυβέρνηση έχει διαγράψει τον κύκλο της και όποιος της δώσει χείρα βοηθείας θα διαπράξει ένα ιστορικό λάθος» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες μετά το κλείσιμο του ιδρυτικού συνεδρίου.

Σήμα με περίεργο «σχήμα»

Περίεργες «αναφορές» μοιάζει να έχει το νέο σήμα του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο μοιάζει (αρκετά αφαιρετικά είναι η αλήθεια) με ένα λουλούδι. Ωστόσο, με μία προσεκτικότερη παρατήρηση, το κάτω δεξιά πέταλο έχει μια ύποπτη ομοιότητα με... κόκκινη ημισέληνο!

Π. Γερουλάνος: «Ερμαφρόδιτο δημιούργημα για χάρη της ελίτ»!

Ο Παύλος Γερουλάνος δεν φαίνεται να εκτίμησε όσα έλαβαν χώρα στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής στο ΣΕΦ. Ιδιαίτερα επικριτικός ανέφερε: «Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι ναός της δημοκρατίας, αλλά ερμαφρόδιτο δημιούργημα για να επιβιώσει η ελίτ». Παράλληλα, ζήτησε επιστροφή στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ, προσδίδοντας έντονο ιδεολογικό χρώμα στην ομιλία του με πολλαπλές αναφορές στον «νέο σοσιαλισμό». Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του: «Ανάμεσα στους δούλους της αγοράς και στους δούλους δογμάτων που κατακερματίζουν την κοινωνία βρισκόμαστε όσοι πιστεύουμε ότι στο επίκεντρο της πολιτικής είναι ο Ανθρωπος... Ο Ανθρωπος είναι το μέτρο. Και τα πολιτεύματα που δεν νιώθουν τον Ανθρωπο ως την πηγή της εξουσίας τους είναι αντιδημοκρατικά, αυταρχικά, απάνθρωπα. Είναι βάρβαρα».
Ο κ. Γερουλάνος επιτέθηκε στις «ελίτ» εις διπλούν ζητώντας «να αφήσουμε πίσω τον σοσιαλισμό της νομενκλατούρας, όπου η ελίτ ξέρει καλύτερα, και πάμε στον σοσιαλισμό της πραγματικής δημοκρατίας».

Συνέδριο σαν πασαρέλα και με... αλμυρή είσοδο 20 ευρώ

Οι πιέσεις και τα παρακάλια σε γνωστούς και φίλους να κατεβούν στο ΣΕΦ για να κάνουν «μπούγιο» δεν έπιασαν τόπο και οι πολλές κενές θέσεις, ειδικά στις εξέδρες του κλειστού σταδίου, χρωμάτισαν άχαρα το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.
Φαίνεται, όμως, ότι ο πασοκικός χώρος συνεχίζει να διατηρεί εμμονές με το... ρευστό. Δεν εξηγείται αλλιώς το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 20 ευρώ που έπρεπε να καταβάλουν οι σύνεδροι για να εγγραφούν.

Κατά τα λοιπά, εκτός των γιουχαϊσμάτων στον Βασίλη Λεβέντη την πρώτη μέρα των εργασιών, επειδή αναφέρθηκε στις παλιές... αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ, η ατμόσφαιρα στο Φάληρο δεν θύμιζε συνέδριο πολιτικού κόμματος αλλά... πασαρέλα, κάτι που περιέγραψε πιο κομψά ο Σπύρος Λυκούδης. «Δεν ήταν συνέδριο ακριβώς, ήταν περισσότερο κάτι σαν πολιτική εκδήλωση» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού.
Τα χαμόγελα πάγωσαν και περιορίστηκαν σε μια ψυχρή χειραψία ανάμεσα στον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου.
Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί αντάλλαξαν τυπικά μερικές κουβέντες, αν και κάθονταν παραδίπλα στην πρώτη σειρά. Ευτυχώς καθόταν ανάμεσά τους ο Λουίς Αγιάλα, ο γ.γ. της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Βολές από Τσίπρα στις ισορροπίες της Φώφης

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στη Φώφη Γεννηματά στα περί «ίσων αποστάσεων» του Κινήματος Αλλαγής από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. μιλώντας το Σάββατο στο διεθνές Προοδευτικό Φόρουμ, όπου συμμετείχαν πολιτικά πρόσωπα από τον χώρο της ευρωπαϊκής Αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις ευθύνες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας λέγοντας τα εξής: «Υπήρξαν και μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που βάδισαν τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, αποδυναμώνοντας έτσι την ισχύ του προοδευτικού μπλοκ, παίρνοντας στην πλάτη τους πολλές φορές πολιτικές απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα πριν από την κρίση, τη δεκαετία του 2000».

Απόρροια

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εκλογική συντριβή της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας ως απόρροια αυτών των επιλογών και στη συνέχεια απευθύνθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην κυρία Γεννηματά υποστηρίζοντας ότι η πρόσδεση της σοσιαλδημοκρατίας στο άρμα των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων στην Ευρώπη σε όποια χώρα δοκιμάστηκε οδήγησε σε κατακερματισμό τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο.

Κάλεσε παράλληλα τους σοσιαλιστές να μην τηρούν ίσες αποστάσεις από την Αριστερά και τη συντηρητική παράταξη, εννοώντας προφανώς στον ελληνικό χώρο τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. «Η ανασυγκρότηση της συμμαχίας περνά μέσα από επιλογές και δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και στον εν εξελίξει ανταγωνισμό δεν μπορεί να υπάρξουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο συντηρητικό και το προοδευτικό στρατόπεδο σε επίπεδο Ευρώπης» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα