Λόγια του αέρα από Ζορμπά για τα μνημεία στο Υπερταμείο

Λόγια του αέρα από Ζορμπά για τα μνημεία στο Υπερταμείο10.10.2018Τέχνες

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού στο ανακαινισμένο «Ακροπόλ Παλλάς»

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Δεν ειπώθηκε τίποτα που να μην έχει ακουστεί ξανά. Αυτή τη φορά όμως η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού επέλεξε να ενημερώσει τους διαπιστευμένους συντάκτες της για τα θέματα που «τρέχουν» όχι στο συνηθισμένο αμφιθέατρο της οδού Μπουμπουλίνας, αλλά στο πρόσφατα ανακαινισμένο «Ακροπόλ Παλλάς», επί της οδού Πατησίων, το οποίο, έπειτα από εργασίες χρόνων,

είναι (σχεδόν) έτοιμο να παραδοθεί στο κοινό.

Και λέμε σχεδόν, διότι, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, αν και το κτίριο με τον μοναδικό εσωτερικό διάκοσμο είναι έτοιμο, εκκρεμεί η εύρεση ενός φορέα διαχείρισης ο οποίος θα το αναλάβει.

Το θρυλικό ξενοδοχείο της δεκαετίας του '30 θα αποτελέσει κόμβο πολιτισμικής δραστηριότητας και χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας, καθώς θα φιλοξενήσει εκθέσεις, παραστάσεις, μουσική, βιβλιοπαρουσιάσεις αλλά και κάθε μορφή τέχνης.

Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά παρουσίασε χθες τους έξι στρατηγικούς στόχους του υπουργείου για το επόμενο διάστημα, χωρίς να παραλείψει φυσικά να αναφερθεί και στα δύο «καυτά» θέματα των ημερών: την παραχώρηση των μνημείων στο Υπερταμείο, που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, αλλά και την αυριανή «ασύμβατη», όπως τη χαρακτήρισε, απεργία των σωματείων του ΥΠΠΟ, με την οποία θα μπει «λουκέτο» για 24 ώρες σε όλα τα μνημεία της χώρας.

Επικαλούμενη την εξαίρεση του νόμου 4389/2016 για τους αρχαιολογικούς χώρους, η υπουργός υποστήριξε ότι έχει δρομολογηθεί η διαδικασία προκειμένου το ΥΠΠΟ να έχει στα χέρια του τον πλήρη κατάλογο των ακινήτων που εξαιρούνται από το Υπερταμείο και αντιστοιχούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία αλλά και μουσεία.

Το σύμπαν του Ιονέσκο

Λάβρος εναντίον των συνδικαλιστών ήταν και ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, ο οποίος τόνισε πως αυτή η απεργία, η οποία γίνεται για το Υπερταμείο, έχει κάτι από το σύμπαν του Ιονέσκο. «Η χώρα μας αυτή τη στιγμή θα χάσει από την απεργία 500.000 ευρώ. Θα χάσει χρήματα για ένα μη θέμα» υποστήριξε ο ίδιος, τονίζοντας ότι έχουν ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία προσλήψεων, ώστε τον Νοέμβριο και τον Απρίλιο, που αλλάζει το ωράριο στους αρχαιολογικούς χώρους, να μην υπάρχουν ελλείψεις.

Ποιοι είναι όμως οι στρατηγικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί το ΥΠΠΟ; Η κυρία Ζορμπά, ακολουθώντας το παράδειγμα των προκατόχων της, προανήγγειλε μια σειρά πρωτοβουλιών, που ελπίδα όλων είναι να μη μείνουν στα χαρτιά. Μεταξύ αυτών και η σύσταση του Παρατηρητηρίου Εθνικού Πολιτισμού Κεφαλαίου, το οποίο θα παράγει σε ετήσια βάση μια ενδιαφέρουσα έκθεση με θέμα την οικονομία του πολιτισμού.

Ακόμη, θα επιχειρηθεί ενίσχυση στην περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού, τονώνοντας όλα τα ζωντανά κύτταρα της περιφέρειας, ενώ προχωρά και η δημιουργία του Νέου Οργανισμού Βιβλίου και Ανάγνωσης, αντικαθιστώντας το καταργημένο ΕΚΕΒΙ. Σύμφωνα με την κυρία Ζορμπά, έχουν ήδη αρχίσει οι διαβουλεύσεις με εκδοτικούς οίκους για τη σκοπιμότητα της ίδρυσης και τον σχεδιασμό του.

Ο τέταρτος στρατηγικός πυλώνας του ΥΠΠΟ περιστρέφεται γύρω από τον πολιτισμό και τα παιδιά, ξεκινώντας με το Παιδαγωγικό Τμήμα του ΕΚΠΑ, το οποίο θα διεξάγει μια έρευνα για τη σχέση ανηλίκων με τις υπηρεσίες και την κατανάλωση πολιτιστικών προϊόντων και αγαθών. Παράλληλα θα θεσμοθετηθεί ένα πρόγραμμα καινοτόμων προτάσεων και παραγωγής πολιτισμικών σχεδίων που θα αφορά τις νεότερες ηλικίες.

Μεγάλη σημασία θα δοθεί και στη σχέση πολιτισμού - αθλητισμού, προκειμένου να έρθει ο πολιτισμός και στα γήπεδα, τιθασεύοντας το τέρας της βίας, όπως υποστήριξε και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος ήταν παρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα