Στοχεύουν ολόκληρους κλάδους για «ξέπλυμα»

Στοχεύουν ολόκληρους κλάδους για «ξέπλυμα»10.10.2018Παρασκήνιο

Μεσίτες, λογιστές, και δικηγόρους

Ως πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική διοίκηση στο μέτωπο της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος που προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες χαρακτηρίζεται η ανάγκη ανάληψης δράσεων για τους κλάδους των μεσιτών, δικηγόρων, λογιστών και συμβολαιογράφων.

Στη σχετική έκθεση, που συντάσσεται για πρώτη φορά από το υπουργείο Οικονομικών, «φωτογραφίζονται» οι εξής:

•Οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι και οι μεσίτες ακινήτων που μεσολαβούν στις αγοραπωλησίες ακινήτων

χρησιμοποιούνται συχνά ως διαμεσολαβητές για τη νομιμοποίηση εσόδων. Τα στοιχεία από τους φορολογικούς ελέγχους έδειξαν ότι οι πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων ήταν συνήθως, και για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε σχέση με την αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή.

•Οσον αφορά τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους και τους λογιστές-φοροτεχνικούς, η απειλή για ξέπλυμα χρήματος σχετίζεται με τη συμμετοχή τους στη δημιουργία, στη λειτουργία ή στη διαχείριση εταιριών, δεδομένου ότι ορισμένες φορές επιχειρείται νομιμοποίηση εσόδων από τα βασικά εγκλήματα (π.χ. διακίνηση ναρκωτικών) μέσω νέων ή υφιστάμενων επιχειρήσεων.

•Οι έμποροι αγαθών υψηλής αξίας χρησιμοποιούνται από εγκληματικές ομάδες για να νομιμοποιήσουν τα έσοδα από παράνομη δραστηριότητα, η οποία αφορά κυρίως λαθρεμπόριο ή αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα