«Πιο κοντά» Αθήνα, Λευκωσία, Κάιρο

«Πιο κοντά» Αθήνα, Λευκωσία, Κάιρο10.10.2018Πρόσωπα

Τι μήνυμα στέλνουν από την Ελούντα Τσίπρας, Αλ Σίσι και Αναστασιάδης

Με στόχο την ανάδειξη του υψηλού επιπέδου συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και τη συμβολή των τριών

χωρών στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την περιοχή, πραγματοποιείται σήμερα στην Ελούντα της Κρήτης η 6η τριμερής Σύνοδος Κορυφής. Μεταξύ άλλων, θα λάβουν χώρα τρεις διμερείς συναντήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του προέδρου της Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Αναστασιάδη θα εστιάσει στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας εν όψει της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, στις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και στον συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων της ανατολικής Μεσογείου.

Οικονομική συνεργασία

Το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο θα επικεντρωθεί στις περιφερειακές εξελίξεις, στη διμερή οικονομική συνεργασία (ειδικά στην επέκταση των ελληνικών εξαγωγών και στις ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο, δεδομένης της δημιουργίας του «Νέου Καΐρου», και στην κατασκευή της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ) και στις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Ακολούθως, οι επικεφαλής των τριών αποστολών θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, θα συζητήσουν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και των σχέσεων Ε.Ε. - Αιγύπτου.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν διμερείς και τριμερείς συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, Ψηφιακής Πολιτικής, Οικονομίας και Ομογένειας.

Τέλος, θα λάβει χώρα διευρυμένο γεύμα εργασίας των τριών αντιπροσωπιών, το οποίο θα εστιάσει στην τριμερή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ψηφιακής πολιτικής, του περιβάλλοντος και της ομογένειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελούντα θα θυμίζει «αστακό», καθώς όλες οι συναντήσεις και οι μετακινήσεις των εκπροσώπων από τα τρία κράτη θα γίνουν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Κυπριακή συμφωνία με διεθνείς κολοσσούς για το φυσικό αέριο

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί Noble Energy, Delek και Shell, που έχουν άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ, βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία με το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, προκειμένου να επεξεργάζονται το φυσικό αέριο της Κύπρου. Τις προχωρημένες διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσε χθες ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ-Ακμπάρ».

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι προχωρημένες και πολύ κοντά στην ολοκλήρωση, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της εφαρμογής του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μία ημέρα πριν από την τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου (σ.σ.: διεξάγεται σήμερα στην Κρήτη). Αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η Κύπρος «ενεργεί σε πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και καθοδηγείται από τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων όταν παίρνει αποφάσεις σε σχέση με την ενεργειακή στρατηγική της».

Μήνυμα στην Αγκυρα έστειλε και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (μιλώντας στην ίδια εφημερίδα), καλώντας την να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τα ενεργειακά κοιτάσματά της, ενώ τόνισε πως η φιλική μας στάση δεν είναι δείγμα αδυναμίας.

Προκλήσεις από Αγκυρα

Την ίδια στιγμή πάντως η Τουρκία τον χαβά της. Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας στην 9η Σύνοδο Ενέργειας της Τουρκίας, είπε: «Στο τέλος αυτού του μήνα το γεωτρύπανο “Πορθητής” της Τουρκίας θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στη Μεσόγειο». «Θα διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το Διεθνές δίκαιο» είπε ο Φατίχ Ντονμέζ, δείχνοντας ότι η Aγκυρα είναι έτοιμη να ανάψει το φιτίλι της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Keywords
Τυχαία Θέματα