«Διαταγές» της Μέρκελ στον Ζάεφ

«Διαταγές» της Μέρκελ στον Ζάεφ10.10.2018Πρόσωπα

Η καγκελάριος απαίτησε (!) από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να εφαρμοστεί εδώ και τώρα η Συμφωνία των Πρεσπών

Eχει συνηθίσει να δίνει εντολές, υπό τη μορφή... διαταγών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχουν αυτές για άλλους λαούς - αρκεί να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του Βερολίνου.

Ο λόγος για την «Καγκελάριο της Ευρώπης» Aνγκελα Μέρκελ,

η οποία και στην περίπτωση των Σκοπίων επιμένει στο γνωστό μοτίβο, αυτό της επιβολής πολιτικών. Μόνο που δεν κατάλαβε ότι στο πρόσφατο δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα μεγάλος νικητής δεν ήταν το... ΝΑΤΟ, αλλά η αποχή. Σε επιστολή της προς τον Ζάεφ, η Μέρκελ σημειώνει πως η Συμφωνία των Πρεσπών «παρέχει τις ευκαιρίες μιας ιστορικής συνεννόησης και της ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας», ενώ τόνισε κάνοντας εσκεμμένα λανθασμένη ανάγνωση του αποτελέσματος της κάλπης πως «η μεγάλη πλειοψηφία άνω του 90% εκείνων οι οποίοι έλαβαν μέρος στo δημοψήφισμα τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας για το ζήτημα της ονομασίας».

Ακολούθως, η Γερμανίδα καγκελάριος σπεύδει να δώσει και τη... γραμμή στον Ζάεφ, γράφοντάς του: «Είναι τώρα σημαντικό να προβείτε στα, ασφαλώς, πολύ απαιτητικά επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας για το όνομα, με τη λήψη απόφασης από τη Βουλή για την απαραίτητη αλλαγή του Συντάγματος».
Το διάστημα αυτό οι παρεμβάσεις της Δύσης στα Σκόπια περισσεύουν. Ωμός εμφανίστηκε με δηλώσεις του στην αυστριακή «Der Standard» και ο Γιοχάνες Χαν, ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε., που λίγο πολύ χαρακτήρισε αχρείαστες τις -πιθανές- εκλογές στη γειτονική χώρα και απαίτησε από την κυβέρνηση Ζάεφ να προβεί στις απαιτούμενες κινήσεις που θα οδηγήσουν στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οχι στις εκλογές

«Οι βουλευτές θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας. Πραγματική επιλογή είναι η Βουλή, όχι οι πρόωρες εκλογές» δήλωνε χθες κι ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ αναφορικά με τις συνταγματικές τροποποιήσεις που πρότεινε η κυβέρνησή του. Αλλάζοντας -υπό την πίεση προφανώς και της Δύσης- γραμμή σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, όταν επέσειε την απειλή των εκλογών, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθούν πολύτιμοι μήνες, ούτε μια μέρα, με νέα προσφυγή στις κάλπες.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ολες οι βρόμικες δουλειές

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε μετά το δημοψήφισμα πως θα διαβουλευθεί με την αντιπολίτευση και, αν έως τις 10 Οκτωβρίου δεν εξασφαλίσει στήριξη για τις συνταγματικές αλλαγές, θα προσφύγει σε εκλογές. Μάλλον δεν κατάλαβε καλά. Η Μέρκελ τού τράβηξε το... αυτί και του ξεκαθάρισε με επιστολή πως η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να προχωρήσει πάση θυσία. Του συνέστησε να αναζητήσει άμεσα τα 2/3 στη Βουλή.

Εικάζουμε πως το Βερολίνο έδωσε και διαβεβαιώσεις ότι θα αναλάβει εκείνο, μαζί με τους άλλους προθύμους της Ευρώπης, τη... βρόμικη δουλειά για να πεισθούν οι βουλευτές του VMRO να στηρίξουν. Ηδη οι ποινές φυλάκισης πέφτουν βροχή και οι μυστικές υπηρεσίες αλωνίζουν. Η ψήφος του λαού, στα σκουπίδια. Οπως το 2015, όταν ο Τσίπρας μετέτρεψε το 61,3% του «όχι» στη συμφωνία με τους δανειστές σε «ναι».

Α. Κούτρας

Keywords
Τυχαία Θέματα