Κυπριακό: «Ζέσταμα» στην Αθήνα εν όψει της μάχης στη Ν. Υόρκη

Κυπριακό: «Ζέσταμα» στην Αθήνα εν όψει της μάχης στη Ν. Υόρκη17.09.2018Παρασκήνιο

Νέα πρόκληση από Τουρκία με έκδοση NAVTEX, που δεσμεύει Ρω και Καστελόριζο

Κινητικότητα αναπτύσσεται στην Αθήνα για το Κυπριακό, εν όψει της 73ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα έρχεται στην Ελλάδα ο Νίκος Αναστασιάδης

για να έχει συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με το εθνικό θέμα, εν όψει και των επαφών που θα έχουν οι δυο τους στη Νέα Υόρκη. Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ παρουσιάζονται επιφυλακτικές, εκτιμώντας ότι δεν θα προκύψουν εξελίξεις για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη και ενώ ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αντ. Γκουτέρες κρατά κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με το αν και κατά πόσον υπάρχει η πιθανότητα για να γίνει τριμερής συνάντηση. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, ο γ.γ. θα πραγματοποιήσει τις καθιερωμένες χωριστές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα, διά στόματος Νίκου Κοτζιά, εκτιμά ότι μετά το Κραν Μοντανά η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται σε καλύτερη θέση, κάτι που αποτυπώθηκε στη δήλωση που έκανε. «Τώρα έχουμε πάνω στο τραπέζι το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, που έχει αποδεχτεί και υιοθετήσει ο γ.γ. του ΟΗΕ στη διάρκεια του Κραν Μοντανά, άρα θα αρχίσουμε από καλύτερες θέσεις σε σχέση με προηγουμένως και άρα είμαστε σε δημιουργική πλεύση» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Οι Τούρκοι, πάντως, συνεχίζουν τις προκλήσεις. Η Αγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX, με την οποία δεσμεύει από την Τετάρτη περιοχή που καλύπτει το σύμπλεγμα του Καστελόριζου και της Ρω. Η τουρκική άσκηση από πλευράς συντεταγμένων επικαλύπτει ελληνική περιοχή, ελληνικά χωρικά ύδατα και ελληνικό εναέριο χώρο, παρά τις επισημάνσεις ότι θα γίνει εκτός «ξένων χωρικών υδάτων». Με άλλη NAVTEX, παράλληλα, έχει δεσμεύσει διεθνή ύδατα μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ενώ προχώρησε ξανά σε ενεργοποίηση του πεδίου βολής που έχει δεσμεύσει, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, μεταξύ Χίου, Αη Στράτη και Σκύρου, για βολές από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου, αλλά και από 30 έως 31 Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα