Τραπεζικός «Big brother» για 150.000 δανειολήπτες

Τραπεζικός «Big brother» για 150.000 δανειολήπτες 17.09.2018Οικονομία

Από σήμερα τα πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις όσων έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη

Aντιμέτωποι με την άρση του τραπεζικού απορρήτου τους, και μάλιστα σε βάθος πενταετίας, βρίσκονται από σήμερα περισσότεροι από 150.000 δανειολήπτες που έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη. Οι τράπεζες αποκτούν πλέον πρόσβαση σε πληροφορίες για όλα τα εμβάσματα και τις μεταφορές κεφαλαίων που έχουν πραγματοποιήσει οι εν λόγω

οφειλέτες τα τελευταία πέντε χρόνια, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν ποιοι από αυτούς είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και ποιοι έχουν αποκρύψει εισοδήματα την επίμαχη περίοδο.

Τη δυνατότητα αυτή δίνει στις τράπεζες ο επικαιροποιημένος νόμος, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο και αυστηροποιεί το καθεστώς προστασίας. Από σήμερα, λοιπόν, όσοι δανειολήπτες έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και δεν έχουν δώσει έγκριση για άρση του τραπεζικού τους απορρήτου θα δουν το τελευταίο να αίρεται αυτόματα.

Η αξία των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας για την οποία εκκρεμεί η έκδοση της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 13,1 δισ. ευρώ. Τα 7 δισ. ευρώ εξ αυτών αφορούν απαιτήσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί.

Οι οφειλέτες θα πρέπει μαζί με την αίτηση υπαγωγής να καταθέτουν και δήλωση με την οποία δέχονται την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Η αίτηση που θα κατατίθεται στη γραμματεία του δικαστηρίου θα πρέπει να συνοδεύεται από δήλωση του οφειλέτη ότι παρέχει άδεια σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα, στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή, να διαβιβάζει, έως τη συζήτηση της αίτησης στους πιστωτές κατά των οποίων στρέφεται η αίτηση, την κίνηση των τραπεζικών του λογαριασμών και των λοιπών τραπεζικών προϊόντων για τη χρονική περίοδο από πέντε έτη πριν από την άσκηση της αίτησης έως την ημέρα της συζήτησής της.
Η διαδικασία άρσης απορρήτου και ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ των τραπεζών έχει στόχο να εντοπίσει εκείνους που διαθέτουν καταθέσεις για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και επομένως δεν δικαιούνται προστασίας.

Και τούτο προκειμένου να εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να φύγουν από την προστασία του νόμου Κατσέλη, προκειμένου στη συνέχεια οι τράπεζες να προτείνουν «κουρέματα» στεγαστικών δανείων με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να χρειαστεί να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, σε εκείνους που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως από τις 150.000 και πλέον αιτήσεις περίπου οι 40.000 υποθέσεις αφορούν στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα