Θεσσαλονίκη: Ερχεται ταξί που μπαίνει στην... πρίζα!

Θεσσαλονίκη: Ερχεται ταξί που μπαίνει στην... πρίζα!17.09.2018Ρεπορτάζ

Είναι αθόρυβο, ηλεκτροκίνητο, παράγει ελάχιστους ρύπους και είναι εφοδιασμένο με γκάτζετ τελευταίας τεχνολογίας

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Το ταξί του μέλλοντος ήρθε στη Θεσσαλονίκη! Είναι

ηλεκτροκίνητο, εφοδιασμένο με tablets και γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, παράγει λιγότερους ρύπους, κρατά την πόλη καθαρή και είναι σχεδόν... αθόρυβο. Αν και στάθμευσε προσωρινά στην 83η ΔΕΘ, σύντομα αναμένεται να βγει στους δρόμους. Στόχος της ιδιωτικής εταιρίας ταξί, που σε συνεργασία με το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών) «τρέχει» το εν λόγω σχέδιο, είναι το 2019 να κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη περίπου 100 ηλεκτροκίνητα ταξί.

Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ Ευάγγελος Μπεκιάρης, προκειμένου να αρχίσει να υλοποιείται ο σχεδιασμός θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και βοήθεια από την Πολιτεία. «Τα ηλεκτροκίνητα ταξί δεν μολύνουν την πόλη, έχουν μηδενική ρύπανση και η κατανάλωσή τους ισούται με το 1/5 των βενζινοκίνητων. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα είναι εντελώς αθόρυβα και άνετα στην οδήγηση» σχολιάζει.

Φόρτιση με 7 €

Η ηλεκτροκίνηση δίνει τη δυνατότητα να ελαχιστοποιηθούν η κατανάλωση και, κατά συνέπεια, η ρύπανση που προκαλούν οι συμβατικές μορφές κίνησης των ταξί. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της TAXIWAY, της μεγαλύτερης επιχείρησης ραδιοταξί της Θεσσαλονίκης, με περισσότερα από 1.000 οχήματα, Θεόδωρος Σταυρίδης, «υπάρχει έντονο και άμεσο ενδιαφέρον για ηλεκτροκίνηση στα ταξί. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, τόσο για την πόλη όσο και για τους ιδιοκτήτες και τους οδηγούς», συμπληρώνοντας ότι για να υλοποιηθεί το εγχείρημα θα πρέπει να τοποθετηθούν στην πόλη τουλάχιστον 25 ταχυφορτιστές.

«Με μια πλήρη φόρτιση, που κοστίζει 7 ευρώ, μπορεί κανείς να διανύσει απόσταση 370 χιλιομέτρων, κάτι που στα παραδοσιακά οχήματα κοστίζει 35 ευρώ» λέει ο κ. Σταυρίδης. Εξηγεί δε ότι θα πρέπει το κράτος να δώσει κίνητρα στους ιδιοκτήτες των ταξί που σκέφτονται να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους. Εκτός των άλλων, το ηλεκτροκίνητο ταξί του μέλλοντος είναι εφοδιασμένο με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας για να ξεναγείται ο τουρίστας, έστω εικονικά, στα μνημεία της πόλης, ενώ παρέχει και ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο. Σημειώνεται ότι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν περίπου 2.000 ταξί.

Keywords
Τυχαία Θέματα