Κομήτης έπεσε πάνω στον Παππά

Κομήτης έπεσε πάνω στον Παππά26.04.2018Παρασκήνιο

Παραίτηση-βόμβα του επικεφαλής της «ελληνικής NASA» με βαρύτατες καταγγελίες

O σπουδαίος επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής αφήνει υπονοούμενα για ύποπτη διαχείριση κονδυλίων. Επιστολή-καταπέλτης για «άσχετους που διοικούσαν», αδιαφάνεια και άλλες απίστευτες καταστάσεις

Η Θέση μας: Κίνδυνος θάνατος για το έθνος μας

Διαβάστε επίσης:

►Υιοθεσίες: Διχάζει ο νόμος - έκτρωμα►«Οχι» σε μια κυβέρνηση Ν.Δ. με «πράσινα δεκανίκια»!►«Εξυπνη» πυρηνική τορπίλη, το υπερόπλο του Πούτιν!►Διαγραφή των οφειλών για ασφαλισμένους
σε δύο Ταμεία►Μέγα ψέμα η επίθεση του Ασαντ με χημικά►Βγήκε στην αναφορά ο Κουβέλης για την γκάφα μεγατόνων!►Το... σύνηθες αδιέξοδο στη χθεσινή συνάντηση Κοτζιά και Ντιμιτρόφ

Διαστημικές βόμβες κατά του Παππά!

Παραίτηση του προέδρου της «ελληνικής NASA» Σταμάτη Κριμιζή με καταγγελίες για οικονομική αδιαφάνεια και «καπέλωμα»

Την τραγωδία του διαστημικού λεωφορείου «Τσάλεντζερ», που έπεσε λίγο μετά την εκτόξευσή του, αρχίζει να θυμίζει το -πολυδιαφημισμένο από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά- ελληνικό διαστημικό πρόγραμμα μετά την παραίτηση-βόμβα με μια σειρά από καταγγελίες του τέως πλέον προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) δρος Σταμάτη Κριμιζή, σχεδόν έναν μήνα μετά τον ορισμό του Δ.Σ. του οργανισμού.

Ο κ. Κριμιζής στην επιστολή-καταπέλτη της παραίτησής του έκανε λόγο για υπουργικές αποφάσεις που «πρακτικά ακύρωσαν τον λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ» και αφήνει σαφώς υπονοούμενα για τη διαχείριση εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν το διαστημικό πρόγραμμα.
Ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΔΟ χαρακτηρίζει τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα «τσάρο του Διαστήματος» τονίζοντας: «Πολύ σύντομα μου έγινε σαφές ότι ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει αναλάβει, υπό την ανοχή του κ. υπουργού, τον ρόλο του “τσάρου του Διαστήματος” στην Ελλάδα, αν και δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα».

Αποκλεισμός

Στην επιστολή του ο κ. Κριμιζής αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η πιο δυσάρεστη όμως έκπληξη ήταν ότι ο ΕΛΔΟ αποκλείστηκε με Υπουργική Απόφαση από την αξιολόγηση και τη διαχείριση (κατανομή χρηματοδότησης) όλων των Διαστημικών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (περίπου 16.000.000 ευρώ), αρμοδιότητα η οποία πέρασε σε επιλεγμένους διοικητικούς υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου, αντίθετα σε κάθε διεθνή πρακτική και σε κάθε λογική. Η διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΟΔ (ESA), στον οποίο η χώρα μας πληρώνει ετήσια εισφορά, ανήκει θεσμικά και ουσιαστικά στη Διαστημική Υπηρεσία κάθε χώρας... Κάθε παρέκκλιση καθίσταται ύποπτη, καθώς δημιουργεί συνθήκες αδιαφάνειας».

Και ο κ. Κριμιζής συνέχισε το κατηγορώ του αναφέροντας:
«Αντιλαμβανόμενος ότι εγείρεται το εύλογο ερώτημα ύπαρξης πιθανών οικονομικών συμφερόντων, οφείλω να είμαι σαφής επ’ αυτού. Οταν προαναγγέλλεται ένα πρόγραμμα 11 μικροδορυφόρων, ύψους 23.900.000 ευρώ, περιμένει κανείς ότι υπάρχουν μελέτες με τους σκοπούς, τις προδιαγραφές, το σχέδιο κατασκευής υποδομών, κάποιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα και κατάλληλο προσωπικό για την υλοποίησή του, ειδικά όταν συνοδεύεται από υποσχέσεις για ολοκλήρωση σε πολύ σύντομο χρόνο. Δυστυχώς, αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν... Συμφέροντα οπωσδήποτε υπάρχουν στους εμπλεκόμενους οργανισμούς και εταιρίες, χωρίς αυτό να είναι κατ’ ανάγκη κακό, εφόσον τηρούνται οι συνθήκες διαφάνειας μιας ελεύθερης οικονομίας. Προϋπόθεση για την επιτυχία ενός τέτοιου προγράμματος είναι η διαφάνεια και η αξιολόγηση από ειδικούς σε όλα τα στάδια υλοποίησης.

Οταν η αποκλειστική διοίκηση γίνεται από κάποια Γενική Γραμματεία και από προεπιλεγμένους κρατικούς υπαλλήλους, χωρίς καμιά εμπειρία σε διαστημικά προγράμματα, η προσπάθεια καθίσταται εξαρχής προβληματική, καθοριστικά αδιαφανής. Σημειώνω, ωστόσο, ότι δεν υπέπεσε κάτι ποινικά κολάσιμο στην αντίληψή μου ούτε είναι δικός μου ρόλος να διερευνήσω κάτι τέτοιο. Θυμάμαι, όμως, ότι στις ΗΠΑ κατά τη διερεύνηση του Watergate η έκφραση που έγινε δημοφιλής ήταν το “follow the money”».

Με αιχμές ήταν και η απάντηση από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το οποίο εξέφρασε την έκπληξή του για την... ταχύτητα με την οποία ο κ. Κριμιζής αξιολόγησε τις προσπάθειες που γίνονται, και ανακοίνωσε τον Χριστόδουλο Πρωτοπαππά ως νέο πρόεδρο του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα