Μέγα ψέμα η επίθεση του Ασαντ με χημικά

Μέγα ψέμα η επίθεση του Ασαντ με χημικά26.04.2018Ειδήσεις

Αντεπίθεση του υπουργείου Αμυνας, που ανακοίνωσε πως οι επιθεωρητές δεν εντόπισαν τοξικές ουσίες στις εγκαταστάσεις

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Στην αντεπίθεση περνά η Ρωσία αναφορικά με τη χημική επίθεση που κατηγορείται πως εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ προς τους αντικαθεστωτικούς

Σύρους στην πόλη Ντούμα στις 7 Απριλίου. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) έλεγξαν τον χώρο όπου θεωρητικά στεγάζονταν τα χημικά και δεν βρήκαν ίχνη τους.

Ο επικεφαλής της κύριας επιχειρησιακής διεύθυνσης του ρωσικού γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Σερζέ Ρούντσκοϊ, ανακοίνωσε ότι ο ΟΑΧΟ, στην επιτόπια έρευνά του, συνέλεξε δείγματα από το ερευνητικό κέντρο Μπαρζά στη Δαμασκό, επιβεβαιώνοντας πως δεν βρέθηκαν χημικές ουσίες.

«Χωρίς προβλήματα»

Ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε επίσης πως, αν υπήρχαν αποθηκευμένα χημικά στον χώρο, τότε τα θύματα που θα προέκυπταν μετά τους βομβαρδισμούς τού υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού θα ήταν χιλιάδες. «Αμέσως μετά τις επιθέσεις πολλοί άνθρωποι εργάστηκαν σε αυτές τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις. Εργάζονταν χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό και ωστόσο κανείς από αυτούς δεν εμφάνισε προβλήματα από τοξικές ουσίες» δήλωσε ο Ρούντσκοϊ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ρωσικός στρατός, τα συστήματα αεράμυνας Osa, Kvadrat, Buk, Strela-10, Pantsir και S-125 κατέστρεψαν 46 πυραύλους κατά τον πρόσφατο αμερικανικό βομβαρδισμό «συγκεκριμένων στόχων», ωστόσο μόλις 13 από όσους ερρίφθησαν συνολικά είχαν στόχο το εργαστήριο όπου υποτίθεται φυλάσσονταν και κατασκευάζονταν χημικά όπλα.

Ο Ρούντσκοϊ ανέφερε επίσης πως κάποιοι από τους πυραύλους που οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έριξαν στη Δαμασκό έχουν ήδη σταλεί στη Μόσχα, όπου μελετώνται με στόχο τη βελτίωση των ρωσικών όπλων. Σε κάθε περίπτωση, τα νέα δεδομένα που έρχονται στο φως από τον ΟΑΧΟ σε συνδυασμό με τις προ ολίγων ημερών καταγγελίες της Μόσχας για «σκηνοθετημένη χημική επίθεση» στην Ντούμα από την οργάνωση εθελοντών διασωστών «Λευκά Κράνη» προκαλούν ερωτήματα για ακόμα μία φορά σχετικά με τα βρόμικα παιχνίδια που παίζονται στη Συρία και αναδεικνύουν με τον πλέον φρικτό τρόπο εκείνων που έχουν βαλθεί να ξαναμοιράσουν τις σφαίρες επιρροής στη Μέση Ανατολή.

Νέες κατηγορίες κατά Κάρατζιτς ζήτησε εισαγγελέας του ΟΗΕ

Να απαγγελθούν νέες κατηγορίες για γενοκτονία στον Ράντοβαν Κάρατζιτς -με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η ποινή του, από κάθειρξη 40 ετών, σε ισόβια- ζήτησε χθες εισαγγελέας του ΟΗΕ από τη δευτεροβάθμια επιτροπή δικαστών της Χάγης. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας των Ηνωμένων Εθνών Κατρίνα Γκούσταφσον δήλωσε στην επιτροπή προσφυγών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου πως ο Κάρατζιτς «οδήγησε στην αιματοχυσία αμέτρητων θυμάτων», προσθέτοντας πως η Δικαιοσύνη απαιτεί να του επιβληθεί η μέγιστη δυνατή τιμωρία.

Από τη μεριά της, στο κλείσιμο της διήμερης συνεδρίασης του μηχανισμού του ΟΗΕ, η υπεράσπιση του Κάρατζιτς δήλωσε πως ο Σερβοβόσνιος ηγέτης όχι μόνο δεν θα πρέπει να καταδικαστεί για δεύτερη κατηγορία γενοκτονίας, αλλά πως και η πρώτη κατηγορία γενοκτονίας για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, που του επιβλήθηκε το 2016, θα πρέπει να ανατραπεί μετά την έφεση. «Αυτό που συνέβη στην πόλη Πρίτζεντορ (το 1992), καθώς και σε άλλες περιοχές της Βοσνίας, ήταν πραγματικά φρικτό» δήλωσε ο δικηγόρος του Κάρατζιτς, Πίτερ Ρόμπινσον. «Εγκλήματα πολέμου και βίαιες πράξεις κατά της ανθρωπότητας όντως διαπράχθηκαν, ωστόσο... δεν αποτελούν γενοκτονία» προσέθεσε χαρακτηριστικά. Η Γκούσταφσον τόνισε πως οι πράξεις αυτές κρύβουν γενοκτονική πρόθεση από την πλευρά του Κάρατζιτς και των δυνάμεών του. Ωστόσο, οι δικαστές των συνεδριάσεων για τα εγκλήματα πολέμου της Γιουγκοσλαβίας έχουν αρνηθεί επανειλημμένως να καταδικάσουν τους Σέρβους ηγέτες για γενοκτονία.

Η τελική απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθεί σε μερικούς μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα