Βγήκε στην αναφορά ο Κουβέλης για την γκάφα μεγατόνων!

Βγήκε στην αναφορά ο Κουβέλης για την γκάφα μεγατόνων!26.04.2018Παρασκήνιο

Διάψευση από Καμμένο μπροστά στους εκπροσώπους του Τύπου για το σενάριο απόκτησης των φρεγατών από τη Γαλλία!

Αντί ο Φώτης Κουβέλης να παραιτηθεί, ως όφειλε, για την πρωτοφανή γκάφα που διέπραξε αναφορικά με την απόκτηση με τη μέθοδο leasing

των δύο γαλλικών φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό, πήρε χθες θέση δίπλα στον Πάνο Καμμένο, για να ακούσει τον πολιτικό προϊστάμενό του να τον διαψεύδει πανηγυρικά μπροστά στους δημοσιογράφους και στις τηλεοπτικές κάμερες.

Ηταν (ακόμη) μία θλιβερή στιγμή για τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας, που έκανε πως... δεν κατάλαβε, συνεχίζοντας να κατεβαίνει ολοταχώς στην κλίμακα της αξιοπιστίας και της πολιτικής συνέπειας!

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εκτάκτως για να εξηγήσει την κατάσταση, προχώρησε σε άδειασμα -παρουσία του!- του υφισταμένου του, με τον κ. Κουβέλη να ακούει σιωπηλός και ανέκφραστος.

Ο κ. Καμμένος (έχοντας εκ δεξιών του τον αναπληρωτή υπουργό) διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το «deal» σχετικά με τη χρονομίσθωση γαλλικών φρεγατών και εξήγησε ότι αυτό που συζητήθηκε ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Αλέξη Τσίπρα ήταν το ενδεχόμενο κατασκευής φρεγατών στην Ελλάδα με κονδύλια που θα προέκυπταν από τη διαφορά των ομολόγων 8 δισ. που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. «Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία που έγινε για τις φρεγάτες» είπε. Ταυτόχρονα «μάλωσε» τον κυρ Φώτη για συνομιλίες που είχε με δημοσιογράφο συγκεκριμένης εφημερίδας, η οποία δημοσιοποίησε την είδηση που αποδείχθηκε... fake, λέγοντας με νόημα: «Το δημοσίευμα για τις φρεγάτες είχε λεπτομέρειες που δεν ήξερα ούτε εγώ». Την περασμένη Παρασκευή ο Φώτης Κουβέλης, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, απάντησε «είναι ακριβές», προκαλώντας έτσι το αλαλούμ που ακολούθησε στη συνέχεια.

Για την ντροπιαστική εικόνα του Φώτη Κουβέλη ρωτήθηκε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Αμήχανος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που δεν ήξερε τι να πει, μάσησε τα λόγια του και περιορίστηκε να παραπέμψει στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, δηλώνοντας με τη σειρά του ότι ουδέποτε υπήρξε συμφωνία με τους Γάλλους.

Για τα F-16

Ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, επιβεβαιώνοντας «ότι τυγχάνει της έγκρισης της κυβέρνησης μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας», υποστήριξε όμως: «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να καταβάλει τα ποσά με βάση τις απαιτήσεις των δανειστών για τα πλεονάσματα.
Η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ γίνεται σε αυτό το επίπεδο για τα ποσά ανά έτος πριν και μετά το 2021, οπότε και υπάρχει η δέσμευση της Ελλάδας έναντι των δανειστών»
Ο κ. Καμμένος επισήμανε ακόμη ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν περνούν από μυστικές και συνοπτικές διαδικασίες, αλλά μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες της Βουλής και του ΚΥΣΕΑ.

Η θεωρία (;) για την εμπλοκή Βερολίνου στο φιάσκο

Πολλά «συνωμοτικά» σενάρια πυροδοτήθηκαν μετά το «φιάσκο», όπως εξελίχθηκε, της ενοικίασης των δύο γαλλικών FREMM.

Σύμφωνα με ένα από αυτά, υπήρξε όντως συζήτηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Εμανουέλ Μακρόν για την απόκτηση με τη μορφή leasing των δύο πολεμικών σκαφών, με αντάλλαγμα τη γαλλική υποστήριξη στο θέμα του χρέους. Συγκεκριμένα, σε αυτή τη διαπραγμάτευση η ελληνική κυβέρνηση ζητάει την επιστροφή των κερδών που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία απέκτησαν πριν από το 2012 από τη δευτερογενή αγορά. Μια τέτοια επιστροφή θα σήμαινε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Γαλλία -σύμφωνα πάντα με το σενάριο- δέχτηκε το ελληνικό αίτημα, αλλά ζήτησε τμήμα από τα κονδύλια που θα επιστραφούν να πάνε στην αγορά γαλλικών οπλικών συστημάτων, όπως οι φρεγάτες.

Αυτή η συμφωνία μεταξύ Αθήνας - Παρισιού ναυάγησε τελικά, καθώς φέρεται ότι υπήρξε γερμανικός δάκτυλος που μπλόκαρε τη συμφωνία. Οσοι διακινούν αυτή την εξήγηση σχετικά με το μυστήριο της υπόθεσης παραπέμπουν και στην ξαφνική πρεμούρα του επικεφαλής των Γερμανών Φιλελευθέρων Οτο Φρίκε, που κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς να δώσει διευκρινίσεις για το θέμα στη γερμανική Βουλή.

Πυρά Κυριάκου για παιχνίδια με την άμυνα της χώρας

Για φιάσκο κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην υπόθεση με τις γαλλικές φρεγάτες και χαρακτήρισε «παράδοξο» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας να παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για θέμα που δεν έπρεπε να συζητείται δημοσίως.
Πάντως, όταν ο Φώτης Κουβέλης είχε προβεί στις αρχικές δηλώσεις, η Ν.Δ. ασκούσε κριτική και ζητούσε δημοσίως διευκρινίσεις για τους όρους της συμφωνίας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. από το βήμα της Βουλής χθες σημείωσε ότι «είναι πρωτοφανές για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα άλλα να λέει ο κ. Τσίπρας, άλλα ο κ. Καμμένος και άλλα ο κ. Κουβέλης» και επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «παιχνίδια» με την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας, «ανεπάρκεια» και «ερασιτεχνισμό» που απειλούν το εθνικό κύρος της χώρας.

Επιπόλαιο γαϊτανάκι

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «αυτό το επιπόλαιο γαϊτανάκι με τις φρεγάτες εκδηλώνεται σε στιγμές μεγάλης έντασης με τους γείτονές μας» και κάλεσε την κυβέρνηση να επιδείξει στοιχειώδη σοβαρότητα και να συνειδητοποιήσει ότι «μας εκθέτετε διεθνώς, δοκιμάζετε τις σχέσεις μας με συμμάχους και τραυματίζετε το εσωτερικό αίσθημα ασφάλειας». «Τρεις γραμμές, δύο φρεγάτες. Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση» ήταν το σχόλιο του τομεάρχη Αμυνας Βασίλη Κικίλια, ενώ η Ν.Δ., μετά και τις δηλώσεις Τζανακόπουλου, κάλεσε τους υπουργούς «να σιωπήσουν, αντί να αδειάζει ο ένας τον άλλον, γιατί η χώρα κινδυνεύει να γίνει περίγελος και στο εξωτερικό. Είναι εξόφθαλμο ότι η κυβέρνηση τα έκανε θάλασσα με τις φρεγάτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα