Ηρθε η ώρα της κρίσης για το μέλλον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ηρθε η ώρα της κρίσης για το μέλλον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ25.07.2018Επιχειρήσεις

Μεγάλη μάχη στη σημερινή γενική συνέλευση για τον έλεγχο του Δ.Σ.

Σήμερα θα γνωρίζουμε, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, ποιο από τα δύο μετοχικά στρατόπεδα (αδερφοί Καλλιτσάντση και Δημ. Κούτρας - Λεων. Μπόμπολας) θα αναλάβει τα ηνία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας. Το μεσημέρι πραγματοποιείται η επαναληπτική γενική συνέλευση, στην οποία

θα κριθεί ποια από τις δύο πλευρές των μετόχων θα ελέγξει το διοικητικό συμβούλιο.

Η σημερινή συνέλευση είναι πιθανώς η σημαντικότερη μάχη του πολέμου που έχει ξεσπάσει εδώ και χρόνια μεταξύ των δύο πλευρών των βασικών μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο οποίος κορυφώθηκε τους τελευταίους μήνες.

Κανένας συμβιβασμός

Με δεδομένες τις βαριές κουβέντες που έχουν ακουστεί τον τελευταίο μήνα, ελάχιστοι βλέπουν πως υπάρχει πλέον δυνατότητα συμβιβασμού, έστω και στο παρά πέντε. Και οι δύο πλευρές εμφανίζονται σίγουρες για την επικράτησή τους, αλλά τελικός κριτής θα είναι σήμερα οι μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Υπενθυμίζεται πως με ένα μπαράζ αγορών τον τελευταίο ενάμιση μήνα, συνολικού ύψους άνω των 45.000.000 ευρώ, η πλευρά των αδερφών Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση, που ηγείται της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor, υπερδιπλασίασε το ποσοστό που ελέγχει στον κατασκευαστικό όμιλο. Σήμερα κατέχει άμεσα άνω του 27%, με την πλευρά Κούτρα - Μπόμπολα κοντά στο 21%.

Το αποτέλεσμα της σημερινής γενικής συνέλευσης, όπου θα τεθούν σε ψηφοφορία οι προτάσεις κάθε πλευράς για το νέο διοικητικό συμβούλιο, θα κριθεί, πάντως, από τους υπόλοιπους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η κρίση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ κορυφώθηκε τους τελευταίους μήνες, καθώς δεν προχώρησε το σχέδιο που είχαν συμφωνήσει προ έτους οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές των βασικών μετόχων.

Το σχέδιο προέβλεπε, στην ουσία, πως μία από τις δύο πλευρές θα αγόραζε το ποσοστό της άλλης με τιμή 2 ευρώ ανά μετοχή, ώστε να σταματήσει και η πολυετής διαμάχη για τις αιτίες της αρνητικής πορείας του ομίλου. Παρά την πολύμηνη φημολογία περί αγοράς του ποσοστού των αντιπάλων από τη μία ή την άλλη πλευρά, συμφωνία δεν υπήρξε. Στο μεσοδιάστημα είχαν ακουστεί πληροφορίες για Ρώσους επενδυτές, για Ολλανδούς κροίσους κ.λπ., αλλά οι σχετικές διαπραγματεύσεις δεν καρποφόρησαν.

Τώρα οι δύο πλευρές υποστηρίζουν πως έχουν εντελώς διαφορετικό σχέδιο για το μέλλον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η πλευρά Καλλιτσάντση θεωρεί πως ο όμιλος πρέπει μεν να διατηρήσει το ισχυρό αποτύπωμα στις κατασκευές, αλλά να διατηρήσει και την παρουσία σε συμπληρωματικούς τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ώστε να αντιμετωπίσει την απουσία έργων και τα χαμηλά περιθώρια.

Η αντίπαλη πλευρά προωθεί την πώληση της θυγατρικής ΕΛΛΤΕΧ Ανεμος και άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως το εμπορικό κέντρο Smart Park, προκειμένου να στηρίξει τη δραστηριότητα των κατασκευών, που θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα