Η «μαύρη» Παρασκευή της Εφορίας!

Η «μαύρη» Παρασκευή της Εφορίας!26.11.2018Οικονομία

Οι δυσβάσταχτες υποχρεώσεις των φορολογουμένων έως τέλος Νοεμβρίου, ενώ έπεται ο Δεκέμβριος με νέα «ραβασάκια»

Πάνω από 6.000.000 φορολογούμενοι θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2018, την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ,

τον ΦΠΑ Νοεμβρίου και τη μηνιαία δόση ρύθμισης οφειλών.

Τα ραβασάκια της Εφορίας έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, προκειμένου να επιτευχθούν ο στόχος του Προϋπολογισμού και τα υπερπλεονάσματα για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Τα πρόσφατα στοιχεία του Προϋπολογισμού που δημοσιοποιήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι τα έσοδα, κυρίως τα φορολογικά, παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης και το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει τώρα στα χαράτσια των εορτών.

Συγκεκριμένα, οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου είναι οι εξής:
• Εως το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί από τους φορολογουμένους η τρίτη και τελευταία δόση του φετινού εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Πρόκειται για ένα ποσό που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και θα επιβαρύνει περίπου 2.500.000 φορολογουμένους που έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό. Επίσης, έως το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να εξοφληθεί η τρίτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ, συνολικού ύψους περίπου 600.000.000 ευρώ. Παράλληλα, θα πρέπει να πληρώσουν δόση για παλαιότερες οφειλές και οι φορολογούμενοι που έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, όπως για παράδειγμα στη ρύθμιση των 100 δόσεων ή στην πάγια ρύθμιση των 12 ή των 24 δόσεων.

Ειδοποιητήρια

• Εως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019. Τα σχετικά ειδοποιητήρια αναμένεται να αναρτηθούν στο TAXISnet μέσα στις επόμενες ημέρες και θα χρεώσουν τους φορολογουμένους με συνολικό ποσό περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Η εξόφληση θα πρέπει να γίνει εφάπαξ και στην περίπτωση που χαθεί η προθεσμία επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο των τελών που αναλογούν στο όχημα του φορολογουμένου. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2019 έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν στην Εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, αποφεύγοντας έτσι την καταβολή των τελών.

• Εως το τέλος του τελευταίου μήνα του έτους θα πρέπει επίσης να πληρωθεί η τέταρτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ, συνολικού ύψους περίπου 600.000.000. ευρώ. Η πλήρης εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2018 θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου του 2019.
Να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να εξοφλήσουν έγκαιρα τις φορολογικές υποχρεώσεις τους έχουν τη δυνατότητα να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, ακόμη και προτού αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες. Μπορούν, επίσης, να κάνουν χρήση των προγραμμάτων έως 12 άτοκων δόσεων μέσω πιστωτικών καρτών που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα