«Η Κάρμεν μού άλλαξε τη ζωή»

«Η Κάρμεν μού άλλαξε τη ζωή»27.07.2018Τέχνες

H Γεωργιανή σταρ της όπερας Ανίτα Ρατσβελισβίλι μιλάει για τον ρόλο που ερμηνεύει απόψε στο Ηρώδειο

Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Ο ερχομός της στην Αθήνα για να ερμηνεύσει την «Κάρμεν» στον μαγικό χώρο του Ηρωδείου ήταν για εκείνη ένα «όνειρο ζωής». Αν και έχει τραγουδήσει στα μεγαλύτερα θέατρα του πλανήτη, από τη Σκάλα του Μιλάνου έως τη Metropolitan

Opera της Νέας Υόρκης, η σταρ της όπερας Ανίτα Ρατσβελισβίλι, που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Ελλάδα, δεν κρύβει το δέος της για το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το μοναδικό σημείο του πλανήτη όπου μπορεί κανείς να τραγουδήσει έχοντας θέα την Ακρόπολη. Με αφορμή τη σημερινή πρεμιέρα της όπερας «Κάρμεν» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, η Ανίτα Ρατσβελισβίλι μιλάει στη «δημοκρατία» για τον ρόλο που της άλλαξε τη ζωή και εξηγεί γιατί δεν θεωρεί τον εαυτό της «ντίβα».

«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα» μας λέει λίγο πριν αρχίσει την πρόβα της για τη θρυλική όπερα του Ζορζ Μπιζέ. «Είναι πανέμορφα και μοναδικά. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά άλλωστε; Είναι η Ελλάδα!» τονίζει χαμογελώντας η παγκοσμίου φήμης σοπράνο και λυρική ερμηνεύτρια, η οποία θεωρείται η πιο πετυχημένη Κάρμεν της εποχής μας.

Η ανάληψη του ρόλου της Σπανιόλας με την ατίθαση καρδιά για πρώτη φορά το 2009 είναι μια ιστορία που η Γεωργιανή καλλιτέχνις δύσκολα θα ξεχάσει.

«Το ντεμπούτο μου ήταν μια αξιομνημόνευτη ιστορία» μας εξηγεί. «Ημουν ακόμη φοιτήτρια στην Ακαδημία της Σκάλας του Μιλάνου, όταν έμαθα για μια ακρόαση για τον ρόλο της Μερθέδες στην όπερα “Κάρμεν”, που έκανε ο σπουδαίος μαέστρος Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ. Είχα όλη μέρα μαθήματα και εμφανίστηκα στην οντισιόν όπως ακριβώς ήμουν μέχρι εκείνη την ώρα: με τζιν και T-shirt, τίποτα επίσημο, τη στιγμή που οι υπόλοιπες ήταν εκεί ντυμένες στην τρίχα. Οταν με είδε ο Μπάρενμποϊμ εντυπωσιάστηκε, γιατί ξεχώριζα από τις υπόλοιπες. Αρχισα, λοιπόν, να τραγουδάω τις άριες από το έργο και εκείνος με άκουγε με προσοχή. Οταν τελείωσα, εκείνος φώναξε πως η οντισιόν έλαβε τέλος, διώχνοντας τον υπόλοιπο κόσμο. Τότε γύρισε και μου είπε πως η φωνή μου ήταν πολύ καλή για τον ρόλο της Μερθέδες και μου ανακοίνωσε πως θα ήμουν αναπληρωματική για τον ρόλο της Κάρμεν. Αιφνιδιάστηκα και σοκαρίστηκα! Λίγους μήνες αργότερα με φώναξαν για να ερμηνεύσω την Κάρμεν στη Σκάλα του Μιλάνου»!

Για τις ανάγκες του ρόλου, η Γεωργιανή παρακολούθησε μαθήματα δίπλα στην ξακουστή Γαλλίδα Janine Reiss, η οποία ήταν δασκάλα και της δικής μας Μαρίας Κάλλας. «Είναι εξαιρετική. Μου έμαθε πολλά, κυρίως για το πώς πρέπει να ερμηνεύσεις μια αυθεντική γαλλική όπερα. Ο ρόλος της Κάρμεν μού άλλαξε τη ζωή. Βασικά άλλαξε τη ζωή όλων γύρω μου» σχολίασε η Ανίτα Ρατσβελισβίλι.

Η εν λόγω παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε σκηνοθεσία Στίβεν Λάνγκριτζ, μεταφέρει τη δράση της «Κάρμεν» στο σήμερα, στην Ευρώπη των οδοφραγμάτων και των κλειστών συνόρων. «Με την Κάρμεν έχουμε το ίδιο πάθος» σχολιάζει η 34χρονη λυρική ερμηνεύτρια. «Οχι όμως και την ίδια διάθεση για ανεξαρτησία, όπως εκείνη. Εχω βρει τον άνθρωπό μου και θέλω να περάσω μαζί του την υπόλοιπη ζωή μου».

• Infο: H «Κάρμεν» θα κάνει πρεμιέρα απόψε το βράδυ στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 31 Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα