83 οι νεκροί, κανένα ίχνος ζ ωής των αγνοουμένων

83 οι νεκροί, κανένα ίχνος ζ ωής των αγνοουμένων27.07.2018Ρεπορτάζ

Εικόνες-σοκ από την κόλαση που βίωσαν οι κάτοικοι στο Μάτι! Οι φορείς δεν ξέρουν πόσοι αναζητούνται

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τους αγνοουμένους από τη φονική πυρκαγιά που μετέτρεψε σε άμορφη μάζα την ανατολική Αττική και βύθισε στο πένθος όλη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν οι φωνές -ακόμη και από επίσημα χείλη- που κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν καθημερινά οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας

και δίνουν σάρκα και οστά στον εφιάλτη που έζησαν οι συνάνθρωποί μας, οι οποίοι πάλεψαν σε μια άνιση μάχη με την πύρινη λαίλαπα. Σοκαριστικές είναι και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έφτασαν ένα βήμα πριν από τον θάνατο ή έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, που δεν κατάφεραν να αντισταθούν στις φονικές πύρινες γλώσσες.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 83. Ωστόσο, κανένας φορέας προς το παρόν δεν έχει ενημερώσει για τον αριθμό των ανθρώπων που αγνοούνται και οι -ιδιαίτερα απαισιόδοξες, δυστυχώς- εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δεκάδες. Και αξίζει να σημειωθεί ότι 11 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση.

Μέχρι χθες το βράδυ είχε γίνει νεκροτομή σε 75 σορούς, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Εκτιμάται ότι πάνω από 60 άνθρωποι, συγγενείς αγνοουμένων, έχουν δώσει δείγματα DNA στην αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας, που θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να ταυτοποιήσει τα δείγματα που έχουν ληφθεί από τις σορούς και από όσους αγωνιούν για τους ανθρώπους τους.

Οι ιατροδικαστές

Ενδεικτικό της εξαιρετικά δύσκολης δουλειάς με την οποία έχουν επιφορτιστεί οι ιατροδικαστές είναι το γεγονός πως, από ό,τι οι ίδιοι λένε, δεν μπορούν να μείνουν ψύχραιμοι και να αποστασιοποιηθούν από αυτή την τραγωδία.

Στο μεταξύ, μη κατοικήσιμα έχουν χαρακτηριστεί μέχρι στιγμής 1.218 σπίτια, σε σύνολο 2.489 που ελέγχθηκαν από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών (48,95%). Τα υπόλοιπα 1.271 κρίθηκαν κατοικήσιμα. Αμεσα αναμένεται να διαβιβαστεί στις δικαστικές Αρχές ο φάκελος των στοιχείων που συλλέχθηκαν για τις εστίες των πυρκαγιών.

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι κάτι παραπάνω από συγκινητικό το έργο των εθελοντών οι οποίοι συνεχίζουν να ψάχνουν για ζωή στα χαλάσματα, αλλά και των απλών ανθρώπων που δίνουν από το υστέρημά τους -σε μια τόσο δύσκολη περίοδο- και προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πυροπλήκτους.
Πάντως, πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες οι φωνές ακόμη και από ειδικούς επιστήμονες σχετικά με την άναρχη δόμηση του οικισμού Μάτι και υποστηρίζουν ότι υπήρχαν πιέσεις προκειμένου να νομιμοποιηθούν τα σπίτια που υπάρχουν σήμερα στην περιοχή.

«Σβήνουν» οι ελπίδες...

Δεν έχει τελειωμό το δράμα εκατοντάδων ανθρώπων που αναζητούν συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα, τα οποία αγνοούνται από το απόγευμα της Δευτέρας. Μέχρι αυτή την ώρα ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει αδιευκρίνιστος, με τα σωστικά συνεργεία να «χτενίζουν» τα αποκαΐδια στο Μάτι.
Στον μακρύ κατάλογο όσων αναζητούνται βρίσκονται τα ονόματα των δίδυμων κοριτσιών Σοφίας και Βασιλικής Φιλιπποπούλου, τα ίχνη των οποίων έχουν εξαφανιστεί από το απόγευμα της Δευτέρας. Μάλιστα η υπόθεση απασχόλησε έντονα τα διεθνή ΜΜΕ, με τους «Times» του Λονδίνου να αφιερώνουν εκτενές ρεπορτάζ και να χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη πυρκαγιά ως τη φονικότερη που έπληξε την Ευρώπη κατά τη μεταπολεμική περίοδο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες για τον εντοπισμό της ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη και του συντρόφου της, μουσικού και αθλητή Δημήτρη Τουρναβίτη, που παραμένουν άφαντοι μετά τις φονικές πυρκαγιές.
Οπως αποκάλυψε ο αδερφός του πρώην αθλητή, εντόπισε τα αυτοκίνητα του ζευγαριού έξω από το οικόπεδο στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου κάηκαν 27 άνθρωποι. Ωστόσο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μάθει τι απέγιναν, βούτηξε στη θάλασσα προκειμένου να εντοπίσει κάποιο ίχνος ζωής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
83 οι νεκροί,κανένα ίχνος ζ  ωής των αγνοουμένων