«Ανακωχή» στον πόλεμο των δασμών

«Ανακωχή» στον πόλεμο των δασμών27.07.2018Ειδήσεις

Αναστέλλεται προσωρινά το μέτρο Τραμπ μετά το τετ α τετ με τον Γιούνκερ! Ανακούφιση στην Ευρώπη, αρχίζουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Π ροσωρινή ανακωχή» στον διατλαντικό εμπορικό πόλεμο κήρυξαν χθες στη διάρκεια της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να εργαστούν για μηδενικούς τελωνειακούς δασμούς και κατάργηση των κρατικών ενισχύσεων στα μη αυτόματα βιομηχανικά είδη, μείωση της γραφειοκρατίας

για το εμπόριο και μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Επίσης, αναμένεται να επανεκτιμήσουν τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο και τα δασμολογικά αντίποινα, αν και δεν ανακοίνωσαν άμεση άρση τους.

Οσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, η αμοιβαία επιβολή νέων δασμών αναστέλλεται. Αν και ο Γιούνκερ είχε φτάσει στην Ουάσινγκτον κρατώντας «μικρό καλάθι», η συνάντηση είχε τελικά αίσια έκβαση, με τον Τραμπ να κάνει λόγο για «νέα φάση» στις σχέσεις με την Ε.Ε. Στη διάρκεια της συνάντησης η Ευρώπη φέρεται ότι δεσμεύτηκε για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και την αγορά περισσότερης σόγιας από τις ΗΠΑ.

Το Βερολίνο χαιρέτισε τη διμερή συμφωνία, ιδίως μετά τις διευκρινίσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Μνούτσιν ότι δεν θα επιβληθούν δασμοί στα εισαγόμενα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, κάτι που θεωρεί ότι θα συμβάλει στην αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου και στη διάσωση εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. «Η Αμερική και η Ευρώπη δεν είναι αντίπαλες (…) Είμαστε εταίροι και σύμμαχοι με κοινές αξίες και συμφέροντα» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας από τη Σεούλ όπου βρίσκεται.

«Εποικοδομητική» χαρακτήρισαν τη συμφωνία Γιούνκερ - Τραμπ οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πιο επιφυλακτικό εμφανίστηκε το Παρίσι, καθώς ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Λε Μερ απέρριψε την πιθανότητα διαπραγμάτευσης συνολικής εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε., απαίτησε την εξαίρεση του αγροτικού τομέα από τις συνομιλίες και ζήτησε το άνοιγμα των αμερικανικών δημόσιων αγορών.

Θετικά είδαν τη συμφωνία Τραμπ - Γιούνκερ και οι αγορές, με τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI να καταγράφει υψηλό 4μήνου και τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στον ευρωπαϊκό κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα