«Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της»!

«Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της»!02.03.2018Πρόσωπα

Ο Πρ. Παυλόπουλος από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών έφερε την Ευρώπη προ των ευθυνών της

Νέο μήνυμα για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ώστε να γίνει διαχειρίσιμο και όχι απλώς «βιώσιμο με τεχνικούς όρους», έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Θα ήταν ένα νέο λάθος εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών το να κρίνουν το ελληνικό πρόβλημα δημόσιου χρέους ως ξένο

προς το γενικότερο αντίστοιχο πρόβλημα της ευρωζώνης» είπε, προσθέτοντας ότι «η ευοίωνη προοπτική της Ελλάδας δεν εξαρτάται μόνον από τις δικές της προσπάθειες, αλλά και από τη στάση των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ενωση -επέκεινα δε των ευρωπαϊκών θεσμών εν γένει- πολλώ μάλλον όταν, από τη μια πλευρά, η Ελλάδα εκπληρώνει στο ακέραιο τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις».

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Παυλόπουλος έκανε στην «ταχύτατη διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ κρατών παγκοσμίως και την εξίσου ταχύτατη διόγκωση του παγκόσμιου χρέους, η οποία πλήττει με μεγαλύτερη ένταση τις οικονομικώς αδύναμες χώρες».
Στο «δίλημμα “πιστοληπτική γραμμή στήριξης ή καθαρή έξοδος”» αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που υπολόγισε το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα 150 δισ. ευρώ.

Η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών της ευρωζώνης (SSM) Ντανιέλ Νουί ζήτησε την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη την ελληνική επικράτεια, προστασία των συμβολαιογράφων και ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Η κυρία Νουί χαρακτήρισε τα stress tests «ευκαιρία να καθαρίσουν οι τράπεζες τους ισολογισμούς τους», σημείωσε ότι «όποια υστέρηση διαπιστωθεί στο πλαίσιο του δυσμενούς σεναρίου θα αποφασίσουμε κατά περίπτωση πώς θα αντιμετωπιστεί» και εκτίμησε ότι «το πρόγραμμα του ESM θα λήξει τον Αύγουστο και ίσως τελικά να ελαφρυνθούν και να αρθούν τα capital controls».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Νίκος Καραμούζης επισήμανε ότι οι συνθήκες είναι αρκετά καλύτερες τώρα σε σύγκριση με τα stress tests του 2015, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου ανέφερε ότι «πρώτη φορά ύστερα από χρόνια οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα τόσο θετικό οικονομικό κλίμα».

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα χρειάζεται «επενδυτικό σοκ» ύψους τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ διατύπωσε ο τέως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα