«Ορκωμοσία» χωρίς την Εκκλησία για τους νέους υπουργούς!

«Ορκωμοσία» χωρίς την Εκκλησία για τους νέους υπουργούς!02.03.2018Πρόσωπα

Δεν ακούμπησαν καν το Ευαγγέλιο! Το χαστούκι Τσίπρα σε Ηλιόπουλο και η συμβουλή Βίτσα στον διάδοχο

Χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της Εκκλησίας -κάτι πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά του τόπου- και δίχως να βάλει κανείς το χέρι του στο Ευαγγέλιο, τα έξι νέα μέλη του κυβερνητικού σχήματος πέρασαν χαμογελαστά χθες την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου δίνοντας, αντί

θρησκευτικού όρκου, «διαβεβαιώσεις» στην τιμή και την υπόληψή τους.

«Διαβεβαιώνω στην τιμή και υπόληψή μου ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα υπηρετώ το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού» ήταν ο όρκος που έδωσαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Βίτσας, Φώτης Κουβέλης, Μερόπη Τζούφη, Αθανάσιος Ηλιόπουλος και Κωνσταντίνος Στρατής ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αφού ολοκλήρωσαν τον σύντομο πολιτικό όρκο, υπέγραψαν και στη συνέχεια χαιρέτησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και τον πρωθυπουργό. Ιδιαίτερα συγκρατημένος -πλην ευτυχής- έδειχνε ο Φώτης Κουβέλης, που τελικά κατάφερε να μπει στο κυβερνητικό σχήμα και να αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. απέφυγε τους δημοσιογράφους και προσήλθε με αυτοκίνητο, ενώ αμέσως μετά την τελετή πήγε και αυτός στο Μαξίμου χωρίς πάλι να κάνει κάποια δήλωση - προφανώς, αντιλαμβανόμενος το γενικότερο κλίμα που προκάλεσε η υπουργοποίησή του.

Ο πρώτος

Ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας πέρασε πρώτος το κατώφλι του Προεδρικού, ενώ τελευταία έφτασε η νέα υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη. Πιο αμήχανος παρουσιάστηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος δέχτηκε ένα ενθαρρυντικό χαϊδευτικό... χαστούκι από τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο έχει μεγάλη οικειότητα, καθώς προέρχεται από τον «κομματικό σωλήνα», έχοντας διατελέσει και γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΠτΔ είναι, να ξέρεις, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και πρέπει να ενημερώνεται απευθείας» ήταν η ατάκα του απερχόμενου Δημήτρη Βίτσα προς τον νέο αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Φώτη Κούβελη, ενώ ο πρωθυπουργός μιλώντας με τον Προκόπη Παυλόπουλο -και με το βλέμμα στην υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη, που ερχόταν προς το μέρος τους για να χαιρετήσει- είπε τον καλό του λόγο: «Πρόεδρε, θα προάγει τα γράμματα».

Τέλος, στις 12.00 σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί τελικά στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής η τελετή παράδοσης των αρμοδιοτήτων του απερχόμενου υπουργού Γιάννη Μουζάλα στον νέο υπουργό Δημήτρη Βίτσα για να ολοκληρωθεί τυπικά η νέα κυβερνητική σύνθεση.

«Αντίο» με πολλές αιχμές από τον Παπαδημητρίου

Πολλές αιχμές έκρυβε ο αποχαιρετιστήριος λόγος του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής έκανε λόγο για απρόσμενες περιστάσεις κάτω από τις οποίες αποχωρεί, χωρίς να έχει ολοκληρώσει το έργο του, σε μια κρίσιμη για την ελληνική οικονομία περίοδο. «Επικρίθηκα ότι δεν ήξερα την ελληνική πραγματικότητα. Εκαναν λάθος, ήξερα πολύ καλά τα προβλήματα και προσπάθησα να εισάγω μια νέα προσέγγιση. Να βοηθήσω στη διαμόρφωση μιας νέας νοοτροπίας» σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Το κλίμα ήταν ψυχρό, ειδικά ανάμεσα στον αποχωρήσαντα υπουργό και τον υφυπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα, κάτι που αποτυπώθηκε στην... παράλειψη του κ. Παπαδημητρίου να τον ευχαριστήσει για τη συνεργασία, παρότι καθόταν ακριβώς δίπλα του.
Με αυτό τον τρόπο επιβεβαίωσε τις φήμες περί κακών σχέσεων μεταξύ των δύο ανδρών, με τον κ. Πιτσιόρλα να σηκώνει το γάντι και να καλωσορίζει στο υπουργείο τον Γιάννη Δραγασάκη, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον κ. Παπαδημητρίου.

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Γιάννης Δραγασάκης έστειλε μήνυμα στήριξης στον προκάτοχό του, λέγοντας πως έδωσε νέο ήθος στην πολιτική. «Δεν ήρθε εδώ ούτε για τα χρήματα ούτε για τη δόξα. Ηρθε όταν η χώρα ζητούσε νέες δυνάμεις, νέες ιδέες» είπε με νόημα ο κ. Δραγασάκης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι πάμε να βγούμε από την κρίση και από μια κατάσταση χρεοκοπίας.
Πρόκειται για μία πορεία μακρά, ευάλωτη σε εξωγενή γεγονότα. «Αυτά που θα κάνουμε τους έξι επόμενους μήνες μπορούν να επηρεάσουν τα επόμενα 10 χρόνια» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ζητώντας καλύτερο συντονισμό και επιτάχυνση της δουλειάς του υπουργείου.

Β. Παπακωνσταντόπουλος

Τσιμουδιά Αντωνοπούλου για την «παραίτησή» της

Καμία αναφορά στον τρόπο αποχώρησής της από το υπουργείο Εργασίας δεν έκανε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Καταπολέμησης της Ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου. Οπως είπε στην αρχή της ομιλίας της, «ξέρω ότι οι περισσότεροι θα περίμεναν από έμενα να ακούσουν κάτι για τις συνθήκες υπό τις οποίες παραιτήθηκα. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να σεβαστούμε τον θεσμικό χαρακτήρα της τελετής και να μου επιτρέψετε να επικεντρωθούμε σε αυτό», ενώ ανέλυσε το έργο που έκανε όλο αυτό το διάστημα για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Μιλώντας για τον κ. Ηλιόπουλο, η Ράνια Αντωνοπούλου είπε: «Είναι ένας σύντροφος που γνώρισα προτού αναλάβω τα καθήκοντά μου. Ξέρω τον Νάσο, τον γνωρίζω, ξέρω και τις επιστημονικές του γνώσεις, θα ανταποκριθεί πλήρως σε αυτό το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο».

Η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου, καλωσορίζοντας τον νέο υφυπουργό, τόνισε ότι ο κ. Ηλιόπουλος μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ως ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατάφερε να αναδιαμορφώσει έναν θεσμό, να τον καταστήσει σύμμαχο των εργαζομένων και ασπίδα απέναντι σε κάθε μορφή παραβατικότητας στους χώρους δουλειάς και, με αυτόν τον τρόπο, να σπάσει τον φόβο που κυριαρχούσε στους εργαζομένους.

Keywords
Τυχαία Θέματα