Η Αθήνα του 1896 με τον φακό του Χέντερσον

Η Αθήνα του 1896 με τον φακό του Χέντερσον06.11.2018Τέχνες

Εκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο φωτογράφο που τιμήθηκε από τη βασίλισσα Βικτώρια της Βρετανίας

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Από τη Βρετανία, όπου υπήρξε διάσημος για τις υπηρεσίες του στη βασίλισσα Βικτόρια, βρέθηκε για λίγο καιρό στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα, καταγράφοντας με τον φωτογραφικό φακό του όχι μόνο τη βασιλική όψη της χώρας,

δηλαδή τα ανάκτορα των Αθηνών και τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Τατοΐου, αλλά και καθημερινές πτυχές της πόλης.

Στην ελληνική πλευρά του έργου του φωτογράφου Αλεξάντερ Λάμοντ Χέντερσον είναι αφιερωμένη η μεγάλη έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου στην Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου - Γκίκα.

Συγκεκριμένα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει πρώτη φορά φωτογραφίες που τράβηξε στην Ελλάδα την περίοδο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος των λήψεών του περιλαμβάνει και σκηνές από την καθημερινή ζωή της πόλης, με τους μικροπωλητές να πρωταγωνιστούν.
Οπως αναφέρουν και οι διοργανωτές της έκθεσης, η επιλογή των θεμάτων βασίζεται στις 86 εξαιρετικής ποιότητας γυάλινες θετικές διαφάνειες που πρόσφατα παραχωρήθηκαν στα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. O Αλεξάντερ Λάμοντ Χέντερσον (1838-1907) υπήρξε φωτογράφος που διακρίθηκε για τις υπηρεσίες του από τη βασίλισσα Βικτώρια της Βρετανίας και μέλος της Βασιλικής Φωτογραφικής Εταιρίας.

Οι πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του είναι πενιχρές, καθώς οι «βασιλικές» λήψεις του καταστράφηκαν μετά τον θάνατο της βασίλισσας Βικτώριας και οι «εμπορικές» λήψεις του, που δόθηκαν δώρο στη βιβλιοθήκη του λονδρέζικου Μουσείου Guildhall το 1907, καταστράφηκαν στους βομβαρδισμούς του 1940. Ενα σύνολο από «προσωπικές» φωτογραφίες μπορεί να είναι και το μόνο που σώζεται. Απαρτίζεται από λήψεις που πραγματοποίησε το διάστημα 1884-1906 κατά τη διάρκεια ταξιδιών σε χώρες της Μεσογείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα