Καμπανάκι της ΕΚΤ για τις τράπεζες!

Καμπανάκι της ΕΚΤ για τις τράπεζες!06.11.2018Οικονομία

Υψηλό χαρακτήρισε (σε συνέδριο στην Αθήνα) τον πιστωτικό κίνδυνο των ελληνικών ιδρυμάτων ο Φραντσέσκο Ντρούντι

Υψηλό χαρακτήρισε τον πιστωτικό κίνδυνο των ελληνικών τραπεζών ο Φραντσέσκο Ντρούντι, κάνοντας παράλληλα λόγο για μικρή διαφορά ανάμεσα στις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και σε εκείνες των ευρωπαϊκών θεσμών αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.

Από το βήμα του συνεδρίου Capital+Vision ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Ελλάδα ρωτήθηκε και για το κρίσιμο θέμα των συντάξεων, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της ελληνικής πλευράς για το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει στον Προϋπολογισμό του 2019, εάν δεν εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων και υλοποιηθούν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ντρούντι ανέδειξε τη δυσκολία πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει καταγραφεί καμία βελτίωση στην πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Οπως εξήγησε, παρότι υπάρχει πτωτική τάση στα επιτόκια, μειώνοντας ελαφρώς την ψαλίδα με τα αντίστοιχα της ευρωζώνης, ο πιστωτικός κίνδυνος των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ υψηλός και δεν συγκρίνεται με αυτόν των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στη δική του τοποθέτηση, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να πιάσουν τους στόχους του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για τα «κόκκινα» δάνεια και θα μειώσουν το αντίστοιχο ποσοστό κάτω του 20% έως το 2021, χωρίς να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Ωστόσο, έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις, με πρώτη τη συνάρτηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, καθώς, όπως είπε, η ανάπτυξη που προβλέπεται επαρκεί, αν όμως είναι πολύ χαμηλότερη από την προβλεπόμενη, τότε θα έχουμε θέμα.

Επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη για άμεση αλλαγή του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση ο Νικόλαος Καραμούζης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα κακοδιαχείρισης στον ιδιωτικό τομέα. Μιλώντας στο Athens Invenstment Forum 2018, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών διαπίστωσε σημαντική πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια στο οικονομικό και το χρηματοπιστωτικό κλίμα και βελτίωση των οικονομικών δεικτών, ωστόσο επισήμανε ότι ο ρυθμός υπολείπεται των αναγκών της χώρας. «Εχουμε μεγάλο δρόμο να διανύσουμε μέχρι να υποστηρίξουμε ότι επιστρέψαμε στην κανονικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για την ανάγκη επίτευξης ποσοστού 3%-3,5% για ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα