Το δριμύ κατηγορώ του Καραμανλή κατά Σημίτη

Το δριμύ κατηγορώ του Καραμανλή κατά Σημίτη06.11.2018Παρασκήνιο

Ολα όσα είχε πει κατά τη συζήτηση της πρότασης της Ν.Δ. για τη διαφάνεια τον Αύγουστο του 2000

Μόνο ως κεραυνός εν αιθρία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η προειδοποιητική επιστολή του Γεράσιμου Αρσένη στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη (φωτό αριστερά) για τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς που χαρακτήρισαν την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο.

Τότε βοούσαν και οι πέτρες ότι ο… πατριάρχης του «εκσυγχρονισμού» και οι αυλικοί του ήταν βουτηγμένοι στην αμαρτία.

Δεν

είναι τυχαίο άλλωστε ότι η τότε αξιωματική αντιπολίτευση του Κώστα Καραμανλή (φωτό δεξιά) τον αποκαλούσε «αρχιερέα της διαπλοκής», φράση για την οποία -αν και έκτοτε χρησιμοποίησαν πολλοί- ο πρώην πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ ουδέποτε συγχώρεσε τον Κώστα Καραμανλή.

Ο τελευταίος πάντως στρεφόταν διαρκώς κατά της κυβέρνησης Σημίτη, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές του 2000, με τα βέλη να εκτοξεύονται μεταξύ άλλων για τα κονδύλια των Ολυμπιακών Αγώνων, το έλλειμμα, την αδιαφάνεια και τον «αρρωστημένο» κρατισμό.

Τους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση ότι «παραμερίζει την κριτική, επιτρέποντας τη γιγάντωση οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων», ανέλυσε ο Κώστας Καραμανλής στα τέλη Αυγούστου του 2000, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης νόμου του κόμματός του για την αδιαφάνεια.

«Η πολιτική σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται περισσότερο φως» είχε πει τότε, κατηγορώντας τον Κώστα Σημίτη για «κατάχρηση εξουσίας» και «αυταρχική αντίληψη». Είχε μάλιστα καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ για «τεράστια λεηλασία του Δημοσίου».

Σε σημείο της ομιλίας του, μάλιστα, είχε πει χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση αυτή προάγει τον εκμαυλισμό, διαμορφώνοντας ένα νοσηρό κατεστημένο ανεπάρκειας, φαυλότητας, αλληλοσυγκάλυψης και ατιμωρησίας. Και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, επιτέλους, κάτι: Το πιο φοβερό δεν είναι αυτά που γίνονται, αλλά ότι κανένας δεν φταίει. Κανένας δεν δίνει λογαριασμό. Κανένας δεν τιμωρείται. Και η παρακμή επεκτείνεται, οι υπαίτιοι αποθρασύνονται και ο πρωθυπουργός κομπάζει, καλώντας όποιον έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα».

Τότε, φυσικά, η «γαλάζια» πρόταση νόμου δεν πέρασε και οι συμβάσεις ουδέποτε ελέγχθηκαν. Οι σκιές παραμένουν έως σήμερα, ενώ ο Κώστας Σημίτης εξακολουθεί να παριστάνει τον ανήξερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα