Η «άνοιξη» της οικονομίας έχει... μυρωδιά καφετέριας

Η «άνοιξη» της οικονομίας έχει... μυρωδιά καφετέριας08.02.2018Άρθρα

«Οσμή» ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αποτελούν τα απολογιστικά στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) σχετικά με τις συστάσεις και διαγραφές επιχειρήσεων στο σύνολο της επικράτειας το 2017.

Ο αριθμός των συστάσεων νέων επιχειρήσεων έχει αυξηθεί αισθητά, αλλά στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις δημιουργούνται στους κλάδους της εστίασης, του λιανεμπορίου και της παροχής υπηρεσιών, όπου σε αρκετές περιπτώσεις δεν δημιουργούν μόνιμες θέσεις εργασίας εκτός από αυτήν του ιδιοκτήτη.

Πάντως σύμφωνα με το

ΓΕΜΗ το 2017 ιδρύθηκαν 30.103 επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια άνοδο της τάξεως του 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αντιθέτως, οι διαγραφές εταιριών από το ΓΕΜΗ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 22%.

Εδώ θα πρέπει να παρατεθούν τα στοιχεία (για το ενδεκάμηνο του 2017) του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, σύμφωνα με τα οποία από τις 6.037 νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν έως τον Νοέμβριο του 2017 σχεδόν το 20% ήταν του κλάδου της εστίασης.

Ειδικότερα την πρώτη πεντάδα των επιλογών συνθέτουν εστιατόρια, καφετέριες, σουβλατζίδικα κ.λπ. (1.088), επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (953), επιχειρήσεις στον τομέα των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών (508), παροχής προσωπικών υπηρεσιών (368) και παροχής συμβουλών διαχείρισης (282).

Τη συνολική λίστα των νέων επιχειρήσεων συμπληρώνουν αυτές των υπηρεσιών εκπαίδευσης, προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και συναφών δραστηριοτήτων, διαχείρισης ακίνητης περιουσίας αλλά και μεταφορικές και άλλες επαγγελματικές τεχνικές ή επιστημονικές δραστηριότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα