Η Μέρκελ έδωσε «γην και ύδωρ» για να κρατήσει την καγκελαρία

Η Μέρκελ έδωσε «γην και ύδωρ» για να κρατήσει την καγκελαρία08.02.2018Πρόσωπα

Λευκός καπνός για τον μεγάλο συνασπισμό. Πώς μοιράστηκαν τα κόμματα τα υπουργεία

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Αίσιο τέλος έλαβε νωρίς χθες το πρωί η πολιτική αβεβαιότητα στην οποία είχε περιέλθει η Γερμανία εδώ και τέσσερις μήνες, έπειτα από την αδυναμία ανάδειξης αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και το φιάσκο της «Τζαμάικα»

τον Νοέμβριο. Οι ηγέτες των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) κατέληξαν σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού αλλά και έντονου... σοσιαλδημοκρατικού αρώματος, έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, στη διάρκεια των οποίων ήρθησαν και οι τελευταίες διαφωνίες μεταξύ των τριών κομμάτων.

Προκειμένου πάντως να παραμείνει στην εξουσία και να αποφευχθεί η περαιτέρω περιδίνηση της χώρας, η καγκελάριος Μέρκελ φαίνεται καθαρά πως έδωσε «γην και ύδωρ», παραχωρώντας στους Σοσιαλδημοκράτες κάποια από τα πιο κομβικά υπουργεία: τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών (το χαρτοφυλάκιο αναλαμβάνει ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την προεδρία του SPD), Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Οικογένειας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το αποτέλεσμα του συμβιβασμού - συνασπισμού έγινε δεκτό από τη γερμανική «Bild» με το αιχμηρότατο σχόλιο «η χειρουργική επέμβαση πέτυχε, ο ασθενής είναι (σχεδόν) νεκρός», διευκρινίζοντας πως στον ρόλο του ασθενούς δεν βρίσκεται το SPD, αλλά το CDU και η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ. Το κόμμα της Μέρκελ «κράτησε» το υπουργείο Οικονομίας, στο οποίο θα τοποθετήσει τον στενότερό της συνεργάτη Πέτερ Αλτμάιερ, το Υγείας και Αμυνας (θα παραμείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν), ενώ το CSU θα αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Αναπτυξιακής Βοήθειας και Μεταφορών και του υπουργείου Εσωτερικών, που στο εξής θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες. Στο Εσωτερικών τοποθετήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, γνωστός για τη σκληρή αντιμεταναστευτική στάση του.

H Ευρώπη, από την πλευρά της, δέχτηκε με μεγάλη ανακούφιση τη συμφωνία. Αλλωστε, στην προγραμματική συμφωνία υπάρχει εκτενής αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ άλλων και με τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

«Αναυδος» για τη συμφωνία δήλωσε, πάντως, ο επικεφαλής της νεολαίας του SPD Κέβιν Κιούνερτ, ο οποίος έχει ήδη εξαγγείλει εκστρατεία υπέρ της καταψήφισης της κυβερνητικής συμφωνίας από τα μέλη του SPD - μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί έως τις 4 Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα