Μόνο... υπαινιγμοί από τον Τσίπρα για τις επανορθώσεις!

Μόνο... υπαινιγμοί από τον Τσίπρα για τις επανορθώσεις!12.10.2018Πρόσωπα

Μισόλογα για τις γερμανικές αποζημιώσεις ακούστηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώπιον του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ

Κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες, ο κ. Τσίπρας περιορίστηκε να πει με υπαινιγμούς για τις γερμανικές

επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο ότι το μομέντουμ της επίσκεψης Στάινμαγερ μπορεί να αποτελέσει μια αρχή για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, προσθέτοντας ότι πρέπει «να αφήσουμε πίσω μας εκατέρωθεν στερεότυπα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας», αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν».

«Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψουμε την ηθική και πολιτική ενοχή που μας βαραίνει» απάντησε ο Γερμανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι αναφορικά με τη γερμανική κατοχή και τα εγκλήματα των ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο «ζητάμε συγχώρεση γι' αυτό που συνέβη στην Ελλάδα». Στήριξη σε Ζάεφ! Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στη Συμφωνία των Πρεσπών και αμφότεροι στήριξαν τον Ζόραν Ζάεφ αναφορικά με την επικύρωσή της στη Βουλή των Σκοπίων.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι ένα «μοντέλο συνεννόησης» και ένα «θαρραλέο βήμα» που συμβάλλει στη σταθερότητα των Βαλκανίων, με τον κ. Στάινμαγερ να υποστηρίζει ότι «η πλειονότητα όσων πήγαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα (της ΠΓΔΜ) ήταν υπέρ της συμφωνίας και εύχομαι οι μεγάλες προσπάθειες να μην ήταν μάταιες». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω τη σκληρή λιτότητα, ωστόσο δεν εξέφρασε την ίδια αισιοδοξία για το μέλλον της Ε.Ε., ενώ ο κ. Στάινμαγερ δήλωσε ότι, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, η πλειονότητα του ελληνικού λαού ήταν πάντα υπέρ της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα