Ερντογάν: Τρίζει τα δόντια και προκαλεί μετά το κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ

Ερντογάν: Τρίζει τα δόντια και προκαλεί μετά το κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ04.03.2019Παρασκήνιο

Τρίζει τα δόντια στην Κύπρο και προκαλεί την Ελλάδα ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την πολύ σημαντική ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στον στόχο «Γλαύκος» της κυπριακής ΑΟΖ

Σε υψηλούς ωστόσο τόνους και η απάντηση που δόθηκε από τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.

Η Τουρκία δεν μπορεί να χωνέψει με τίποτα ότι είναι απλώς παρατηρητής στις ενεργειακές εξελίξεις που συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο και επιχειρεί με απειλές και εκβιασμούς να εγείρει αξιώσεις στα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ και του Αιγαίου, αφού στα δικά της χωρικά ύδατα δεν βρέθηκε ούτε ένας κουβάς πετρέλαιο, όπως ομολόγησε Τούρκος βουλευτής.

Ο Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο υποστήριξε πως η χώρα του παρέλαβε το νέο σκάφος «Yavuz» και θα το στείλει σύντομα στην ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις, ενώ χθες, μιλώντας στη Ριζούντα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι συμπεριφέρεται σαν τους Ελληνοκυπρίους «που είναι εχθρός της Τουρκίας». Σε άλλο σημείο της ομιλίας τους είπε «είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον φυσικό πλούτο που δικαιούμαστε τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στο Αιγαίο, όπως επίσης και να προασπίσουμε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

Ο Αλέξης Τσίπρας από το Φόρουμ των Δελφών, αφού υπερασπίστηκε την Κύπρο στην αξιοποίηση των ενεργειακών της κοιτασμάτων, έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα λέγοντας πως πρέπει να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, «στην οποία δεν χωρούν ούτε λεονταρισμοί ούτε προκλήσεις ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις. Οσοι επιλέγουν να μη συμβιβαστούν με τη νέα συνθήκη που γεννιέται μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό στο πλαίσιο της ειρηνικής συνύπαρξης και των κανόνων του διεθνούς δικαίου επιλέγουν οικειοθελώς την απομόνωση και την αυτοπεριθωριοποίησή τους».

Για αξιόμαχες Ενοπλες Δυνάμεις και ισχυρή δύναμη αποτροπής έκανε λόγο, επίσης από τους Δελφούς, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Τουρκία, μίλησε για έναν δύσκολο γείτονα και σημείωσε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλητικές ενέργειές της στον χώρο του Αιγαίου αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Ωστόσο, ο κ. Αποστολάκης σε κλειστό γεύμα του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου που έγινε πρόσφατα φέρεται ότι είπε πως «αν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια, θα υποστεί τις συνέπειες».

Keywords
Τυχαία Θέματα