«Ελληνικό» έργο 92 ετών, που δεν ανέβηκε ποτέ στη Λυρική

«Ελληνικό» έργο 92 ετών, που δεν ανέβηκε ποτέ στη Λυρική08.05.2018Τέχνες

Η υψίφωνος Ελενα Κελεσίδη μιλά για τον ρόλο της Εμίλια Μάρτι στην «Υπόθεση Μακρόπουλου» του Γιάνατσεκ

Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Η γηραιότερη ηρωίδα στην ιστορία της όπερας, ηλικίας... 300 ετών, έρχεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Η Εμίλια Μάρτι, η πρωταγωνίστρια του λυρικού αριστουργήματος του Τσέχου Λέος Γιάνατσεκ «Υπόθεση Μακρόπουλου», το οποίο πρώτη φορά θα ανεβάσει στην πολύχρονη ιστορία του ο κρατικός οργανισμός μας,

από τις 20 Μαΐου, θα... κατοικεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Η σπουδαία Ελενα Κελεσίδη, η διεθνώς καταξιωμένη υψίφωνος, ενσαρκώνει πρώτη φορά στην πολύχρονη καριέρα της τη διάσημη τραγουδίστρια Εμίλια Μάρτι, η οποία έχει βρει το μυστικό της αιώνιας ζωής, και με αφορμή τον ρόλο αυτόν μιλάει στη «δημοκρατία».

«Είναι μια όπερα η οποία σπανίως παρουσιάζεται στην Ελλάδα» σχολιάζει η κυρία Κελεσίδη. «Οταν ήμουν στο Λονδίνο, θυμάμαι ότι την ανέβαζαν αρκετά συχνά. Η “Υπόθεση Μακρόπουλου” είναι ένα έργο που γράφτηκε από τον Γιάνατσεκ το 1926 και απέχει αρκετά μακριά από όσα έγραψε ο Γιάνατσεκ έως τότε. Είναι ένας ιδιαίτερα δύσκολος και απαιτητικός ρόλος, τόσο σε φωνητικό όσο και σε ρυθμικό επίπεδο. Σίγουρα μας δυσκολεύει το γεγονός ότι το λιμπρέτο (σ.σ.: είναι βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό του Κάρελ Τσάπεκ) είναι γραμμένο στα τσεχικά. Αν και η μητρική μου γλώσσα είναι η ρωσική, ωστόσο τα τσεχικά είναι μια ολότελα διαφορετική γλώσσα. Μόνο κάποιες κοινές ρίζες συναντά κανείς με τα ρωσικά».

Οπως μας λέει η Ελενα Κελεσίδη, όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης τής πρότεινε να αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο, εκείνη ζήτησε χρόνο για να το σκεφτεί σοβαρά. Γρήγορα, όμως, αποφάσισε πως ήταν κάτι που έπρεπε να ρισκάρει.

«Σκέφτηκα πως φωνητικά είναι ιδιαίτερα σύνθετος ρόλος, αλλά είχα αρκετό καιρό για να τον μάθω, μια και δεν ανήκει στο ρεπερτόριό μου. Τους τελευταίους έξι μήνες μελετώ συνεχώς. Θέλησα σε αυτόν τον ρόλο να δώσω μεγάλη έμφαση στην έκταση και την προσωπικότητα της φωνής μου. Πιστεύω πως μια ωραία έκφραση μπορεί να αναδείξει περισσότερο τον ρόλο και να δώσει περισσότερα στο κοινό από έναν ερμηνευτή που έχει απλά την κατάλληλη φωνή που απαιτείται για το εκάστοτε έργο. Νομίζω πως και ο Γιάνατσεκ αυτό είχε στο μυαλό του: έναν ερμηνευτή με εξαιρετική έκφραση.

Αυτό που θέλει να μας πει το έργο είναι πως πρέπει να ζούμε κάθε στιγμή μας σαν να είναι η τελευταία. Η θνητότητα μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ζωντανοί» τονίζει η Ελενα Κελεσίδη, μιλώντας και με τα καλύτερα λόγια για τη σκηνοθεσία της παράστασης από τον Γιάννη Χουβαρδά.
«Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που κάνω μια όπερα στην οποία όλοι οι συντελεστές είναι πάνω στη σκηνή. Ο Χουβαρδάς είναι ένας τρομερός επαγγελματίας, με άποψη για τα πράγματα. Νομίζω πως το κοινό θα ερωτευτεί, όπως κι εγώ, το ίδιο το έργο, αλλά και τη μουσική του».

Info: Η όπερα του Λέος Γιάνατσεκ «Υπόθεση Μακρόπουλου» θα κάνει πρεμιέρα στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 20 Μαΐου. Τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Γιάννης Χουβαρδάς.

Το ελιξίριο και η κατάρα της αιώνιας νεότητας

Το λυρικό αριστούργημα, με το οποίο το ελληνικό κοινό δεν είναι εξοικειωμένο αφού έχει παρουσιαστεί σπανιότατα στη χώρα μας, μιλάει για την ιστορία μιας διάσημης τραγουδίστριας, της Εμίλια Μάρτι, η οποία δεν γερνάει ποτέ. Το μυστικό της αιώνιας νιότης της κρύβεται σε ένα ελιξίριο το οποίο παρασκεύασε τον 16ο αιώνα ο πατέρας της, ο Κρητικός αλχημιστής Ιερώνυμος Μακρόπουλος, και δοκίμασε πρώτα στην ίδια του την κόρη, την Ελίνα Μακροπούλου. Η Ελίνα έζησε όλους αυτούς τους αιώνες ως Ευγενία Μοντές, Ελζα Μίλερ, Εκατερίνα Μίσκιν, Ελιάν Μακ Γκρέγκορ, διατηρώντας μονάχα τα αρχικά γράμματα του πραγματικού της ονοματεπώνυμου.
Πλέον, ως Εμίλια Μάρτι συνειδητοποιεί τον κυνισμό που έχει επιφέρει η κατάσταση της αιώνιας νιότης, συνειδητοποιώντας πως η αίσθηση ενός σκοπού στη ζωή βρίσκεται στη γνώση ότι η ζωή έχει ένα ορατό τέλος. Γι' αυτό και αποφασίζει πως πρέπει να πεθάνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα