ΕΦΚΑ: Δύο χρόνια μετά και ακόμα στον... αέρα!

ΕΦΚΑ: Δύο χρόνια μετά και ακόμα στον... αέρα!25.01.2019Οικονομία

Καθυστερημένο και μεταβατικό το νέο σχέδιο (το πρώτο απορρίφθηκε από το ΣτΕ) αναδιοργάνωσης του οργανισμού

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Με καθυστέρηση περίπου δύο χρόνων και χωρίς τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών και Ασφάλισης εκδόθηκε, χθες, το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, το οποίο έχει, μάλιστα, μεταβατικό χαρακτήρα ενός έτους.

Το

γεγονός αυτό επιβεβαιώνει το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» (στις 13 Σεπτεμβρίου '18) με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ που έβαλε στον «πάγο» το αρχικό σχέδιο, ζητώντας τροποποιήσεις από την κυβέρνηση. Προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο ΕΦΚΑ προχωρά «ασθμαίνοντας», χωρίς να αποκλείονται νέες αλλαγές μέχρις ότου λειτουργήσει πραγματικά ως ενιαίος φορέας.

Το Προεδρικό Διάταγμα με το οργανόγραμμα του νέου Υπερταμείου δημοσιεύτηκε, χθες, σε ΦΕΚ. Για την υλοποίησή του δίνεται περιθώριο ενός μεταβατικού έτους, όπως επισημαίνουν νομικοί και συνδικαλιστικοί κύκλοι του φορέα, γεγονός το οποίο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας σειράς τροποποιήσεων, μέχρις ότου καταστεί εφικτή η πλήρης υλοποίησή του.

Απαραίτητος, άλλωστε, για την πραγματικά ενιαία λειτουργία του ΕΦΚΑ είναι ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών και Ασφάλισης, ο οποίος ακόμη βρίσκεται υπό... διαμόρφωση!

Η καθυστέρηση στην έκδοση του οργανογράμματος επιβεβαιώνει το αποκλειστικό δημοσίευμα της «δημοκρατίας» για τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, βάσει της οποίας το αρχικό σχέδιο που είχε αποσταλεί στους ανώτατους δικαστές θα έπρεπε να υποστεί αρκετές αλλαγές προτού γίνει Π.Δ. Τα μέλη του Ε' τμήματος του ΣτΕ είχαν αποφανθεί στις 13 Ιουλίου του '18 ότι το αρχικό σχέδιο του οργανογράμματος (εν όψει και της απόφασης της ολομέλειάς του για τον νόμο Κατρούγκαλου, η οποία ακόμη δεν έχει καθαρογραφεί) δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στα 88 άρθρα που περιλαμβάνονται στο οργανόγραμμα, το οποίο δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, μεταξύ άλλων, προβλέπονται η διοικητική διάρθρωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, οι 7.315 οργανικές και οι 1.187 προσωποπαγείς θέσεις των εργαζομένων του και η επίσημη υπαγωγή στο Υπερταμείο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη λειτουργία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ). Συνολικά, 13 ΠΕΚΑ σε όλη την Ελλάδα θα λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση για να ελέγχουν τις επιχειρήσεις, ούτως ώστε να αποφορτιστεί το ΚΕΑΟ από την ελεγκτική - γραφειοκρατική δουλειά.
Ωστόσο, το οργανόγραμμα δεν αποκλείεται να χρειαστεί τροποποιήσεις, ειδικά όταν δοθεί στη δημοσιότητα η απόφαση της ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου για τον νόμο Κατρούγκαλου (ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές μεταβολές για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους και τους αγρότες). Την ίδια στιγμή συνδικαλιστικά στελέχη θεωρούν ότι η μεταβατική περίοδος του ενός έτους δίνεται επειδή θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένο ότι θα απαιτηθούν αρκετές αλλαγές μέχρις ότου το Υπερταμείο λειτουργήσει πραγματικά ενιαία.

Keywords
Τυχαία Θέματα