Με μονομερή ενέργεια η αύξηση του κατώτατου

Με μονομερή ενέργεια η αύξηση του κατώτατου25.01.2019Άρθρα

Ακρως αρνητικά αντέδρασαν οι θεσμοί (και οι βιομήχανοι) όταν άκουσαν για 5% έως 10%

Με μονομερή ενέργεια και με «πιλότο» το πορτογαλικό μοντέλο υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες ότι θα προχωρήσουν στην αύξηση του κατώτατου μισθού για τον ιδιωτικό τομέα, μετά την άρνηση που εξέφρασαν έντονα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων οι εκπρόσωποι των «θεσμών» αφήνοντας περιθώριο μόνο για μια ιδιαίτερα συγκρατημένη αναπροσαρμογή του.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών χθες ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι του «κουαρτέτου», αν και ήταν θετικοί

ως προς την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των 510,95 ευρώ τον μήνα (το είχαν αποδεχθεί από τον Αύγουστο του 2019), σε σχέση με την πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για αύξηση του κατώτατου των 586,08 ευρώ τον μήνα μεικτά από 5% έως 10%, αντέδρασαν άκρως αρνητικά.

Οι εκπρόσωποι των «θεσμών» τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης στο σημερινό επίπεδο της ελάχιστης αμοιβής για τον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας το περιθώριο στην κυβέρνηση μόνο για πολύ συγκρατημένες αυξήσεις, αρκετά πιο κάτω από το 5%.

Υποστήριξαν ότι εάν οι αυξήσεις είναι μεγαλύτερες τότε θα προκληθεί αύξηση της ανεργίας και μείωση της ανταγωνιστικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Με τις θέσεις αυτές συμφωνούν η ηγεσία του ΣΕΒ και μια σειρά φορέων εκπροσώπησης επαγγελματικών κλάδων. Ενδεικτική είναι η θέση των κλωστοϋφαντουργών, ο σύνδεσμος των οποίων -με επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας- ζήτησε να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός πάνω από 5%, για να μην πληγούν καίρια οι επιχειρήσεις του χώρου.Πλέον, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού με μονομερή ενέργεια και με «πιλότο» το πορτογαλικό μοντέλο (μετά την έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο, το 2015, οι μισθοί έλαβαν σε ετήσιες δόσεις συνολική αύξηση περίπου 20%).

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όλα δείχνουν ότι ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου θα προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο την αύξηση της ελάχιστης αμοιβής το πολύ έως 5%, από την 1η Φεβρουαρίου. Σε αυτή την περίπτωση, από τα 586,08 ευρώ θα φτάσει στα 615,38 ευρώ τον μήνα μεικτά.

Νάσος Χατζητσάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα