Το... καλοκαίρι θα βρουν λύση για τα ράντσα

Το... καλοκαίρι θα βρουν λύση για τα ράντσα25.01.2019Υγεία

Νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία θα εφαρμόσουν Ξανθός - Πολάκης όταν πια περάσει η έξαρση της γρίπης

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Mε το καυτό θέμα των ράντσων στα νοσοκομεία αποφάσισε να ασχοληθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έπειτα από τέσσερα χρόνια στην εξουσία, για να διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα... διαχρονικό πρόβλημα!

Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό,

ύστερα από πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη, το καλοκαίρι (!) θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία για την αποσυμφόρησή τους από τα ράντσα, ενώ άμεσα θα ληφθούν και άλλα δραστικά μέτρα.

Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι δεν έχουμε γρίπη και λοιμώξεις του αναπνευστικού και κατά συνέπεια... δεν έχουμε ράντσα. Ειδικότερα στη σύσκεψη που έγινε την Τρίτη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Τάκης Τζαννετής, η διοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Ιωάννα Διαμαντοπούλου κ.λπ.

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι το πρόβλημα των ράντσων «επιδεινώνεται από το στρεβλό και δυσλειτουργικό σύστημα εφημερίας, που κατανέμει ανισότιμα τον αυξημένο όγκο περιστατικών στα νοσοκομεία της Αττικής.

Γι' αυτό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Γιαννόπουλος, σε συνεργασία με την 1η και τη 2η ΥΠΕ, το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ, έχει καταρτίσει προσχέδιο που προβλέπει ένα νέο σύστημα εφημεριών. Ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης πρότεινε το νέο σύστημα να κοστολογηθεί και να εφαρμοστεί το καλοκαίρι σε μια περίοδο που το σύστημα δεν λειτουργεί «υπό πίεση», όπως τους χειμερινούς μήνες λόγω λοιμώξεων κ.λπ.

Ο υπουργός Υγείας επίσης ανακοίνωσε την ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών με ειδικευμένους γιατρούς (ήδη «τρέχει» προκήρυξη για 520 γιατρούς) και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με 24ωρη λειτουργία περισσότερων Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.) αστικού τύπου στο λεκανοπέδιο (ήδη εφημερεύει καθημερινά το Κ.Υ. Αλεξάνδρας και θα ακολουθήσουν τα Κ.Υ. Περιστερίου, Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, Πειραιά κ.λπ.).

Οσον αφορά την ανεπάρκεια κλινών Εντατικής, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι το 2011 υπήρχαν 540 λειτουργούσες και 154 κλειστές, ενώ σήμερα λειτουργούν 552 κλίνες ΜΕΘ και δεν λειτουργούν 63.

Keywords
Τυχαία Θέματα