Διπλό σοκ το 2018 για 200.000 επαγγελματίες

Διπλό σοκ το 2018 για 200.000 επαγγελματίες07.11.2017Επιχειρήσεις

Με τις εισφορές για εφάπαξ - επικούρηση

Ρεπορτάζ
Αγγελική Μαρίνου

Σε «μαύρη» εργασία οδηγούνται από το 2018 χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν περιστασιακά και αμείβονται για μικροποσά με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, καθώς φόροι και εισφορές θα τους αφαιρούν το μισό εισόδημά τους.

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω

επαγγελματίες που λαμβάνουν αμοιβή με απόδειξη δαπάνης (τίτλος κτήσης) υποχρεούνται να καταβάλλουν από το νέο έτος εισφορές ύψους 26,95% προς τον ΕΦΚΑ για κύρια ασφάλιση και υγεία.
Οι εισφορές αυτές θα προστεθούν στον φόρο ύψους 20% με τον οποίο επιβαρύνονται ήδη οι επαγγελματίες, με αποτέλεσμα το κράτος να εισπράττει -με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο- το 47% της αμοιβής τους.

Σύμφωνα με διάταξη νόμου που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας, σε όλες τις αμοιβές με απόδειξη δαπάνης θα καταβάλλεται εισφορά 20% υπέρ ΕΦΚΑ και 6,95% υπέρ ΕΟΠΥΥ (η οποία εισπράττεται από τον ΕΦΚΑ).
Μάλιστα, οι εισφορές του 26,95% θα παρακρατούνται από τους ίδιους τους εργαζομένους και δεν θα επιβαρύνουν τον εργοδότη.
Δηλαδή θα αφαιρούνται από την αμοιβή του προσώπου που θα λαμβάνει τον τίτλο κτήσης, θα κατατίθενται όμως στον ΕΦΚΑ από τον αντισυμβαλλόμενο - εργοδότη.

Επιβαρύνσεις

Οπως αναφέρουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, οι εισφορές που θα επιβαρύνουν τους τίτλους κτήσης θα είναι ανάλογες με εκείνες που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους (δηλαδή 20% για κύρια σύνταξη και 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση που τελικά το χαράτσι επιβληθεί από το νέο έτος, τότε οι αποδείξεις δαπάνης που θα εκδοθούν τη φετινή χρονιά, αλλά και όλες που εκδόθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη, θα αποφύγουν την επιβολή των νέων ασφαλιστικών εισφορών.

Η αμοιβή με απόδειξη δαπάνης υπήρξε ένα θολό πεδίο επαγγελματικής δραστηριοποίησης μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, η ΕΛ.ΣΤΑΤ., που απασχολεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα εργαζομένους για τη συλλογή στατιστικού υλικού, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες αλλά από την υπηρεσία τους θεωρούνται ιδιώτες συνεργάτες.

Μέχρι πρόσφατα, λοιπόν, δεν είχαν πληρωθεί τα δεδουλευμένα του 2017 και εργάζονταν ανασφάλιστοι, διότι η υπηρεσία τους υποστήριζε ότι πληρώνονταν με αποδείξεις δαπανών και άρα οι ίδιοι πρέπει (εξ ολοκλήρου) να βαρύνονται με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα