Χρεοκοπία (!) αν δεν μειωθεί το χρέος

Χρεοκοπία (!) αν δεν μειωθεί το χρέος07.11.2017Πρόσωπα

«Μαύρες» προβλέψεις από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής λόγω των τόκων «μαμούθ» για τα ελληνικά δάνεια

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Τη σοκαριστική προειδοποίηση ότι «χωρίς σοβαρή ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει», καθώς δεν θα μπορέσει να καλύψει τις δυσθεώρητες υποχρεώσεις της σε

τόκους μετά το 2021, κάνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή! Οι υποχρεώσεις αυτές φθάνουν το ποσό «μαμούθ» των 84,2 δισ. ευρώ την εξαετία 2021-2026.

Στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του για το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2017 το Γραφείο σημαίνει συναγερμό για τους τόκους που θα κληθεί να καταβάλει η χώρα μας μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων από την ευρωζώνη το 2020 (δάνεια πρώτου Μνημονίου) και από τον EFSF το 2023 ( δάνεια δεύτερου Μνημονίου).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) που παρουσιάζει η έκθεση, οι πληρωμές τόκων θα φτάσουν τα 6,5 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν θα διπλασιαστούν το 2021, θα εκτιναχθούν στα 24,5 δισ. ευρώ το 2022 και θα παραμείνουν σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα τουλάχιστον ως το 2026. Επιπλέον, η έκθεση εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί επενδυτικά κεφάλαια ύψους 100 δισ. ευρώ (ή και περισσότερα) την περίοδο 2017-2022, χαρακτηρίζει αμφίβολη την επίτευξη ανάπτυξης 1,8% φέτος και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων την προσεχή χρονιά.

Οι αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού υπογραμμίζουν ότι «η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει είσοδο σε μια κατάσταση χωρίς δημοσιονομικούς (και άλλους) περιορισμούς», κάτι που έχει επανειλημμένα επισημάνει ο συντονιστής του Γραφείου, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας. Επιπλέον διευκρινίζουν: «Ακόμα και η πλήρης έξοδος στις αγορές, αν επιτευχθεί, θα έχει κόστος, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από τη στάση του ΔΝΤ (αν δηλαδή θα συμμετάσχει ως τότε στο ελληνικό πρόγραμμα ή αν θα αποχωρήσει χωρίς θόρυβο) και των ευρωπαϊκών θεσμών (μέσω κυρίως της ελάφρυνσης στην εξυπηρέτηση του χρέους)».

Η έκθεση καυτηριάζει την υπερφορολόγηση, την οποία χαρακτηρίζει «τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας», και επισημαίνει ότι «παρά τους υψηλούς συντελεστές φορολογίας, τα φορολογικά έσοδα παραμένουν σχετικά χαμηλά», ενώ είναι ανισοβαρής η κατανομή των φορολογικών βαρών. Τονίζεται ακόμα ότι η υπέρβαση των πρωτογενών πλεονασμάτων «πνίγει» την ανάπτυξη, γιατί τα πλεονάσματα στηρίζονται σε φόρους, και εκφράζεται έντονος προβληματισμός για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ρυθμό περίπου 1 δισ. ευρώ μηνιαίως (ανέρχονται πλέον στα 98,2 δισ. ευρώ).

Το Γραφείο Προϋπολογισμού προειδοποιεί επίσης ότι «η επιδείνωση του βιοτικού επίπεδου, η συμπίεση του εισοδήματος, η μηδενική προοπτική καριέρας και οι στάσιμοι μισθοί οδηγούν στην πλήρη φτωχοποίηση της χώρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα