Ο γνώριμος της Ελλλάδας που «πήρε» τον «Αστέρα»

Ο γνώριμος της Ελλλάδας που «πήρε» τον «Αστέρα»07.11.2017Πρόσωπα

Ποιος είναι ο Σαουδάραβας κροίσος που συνελήφθη στο Ριάντ στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση διαφθοράς

Τακτικότατος επισκέπτης των νησιών του Αιγαίου και των τουρκικών ακτών είναι ο Σαουδάραβας πρίγκηπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο στο Ριάντ στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση διαφθοράς. Μάλιστα, από τον Μάιο του 2014, όταν

και είχε έρθει στην Αθήνα, είχε προαναγγείλει ότι θα επενδύσει στην Ελλάδα. Είχε, επίσης, συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπως και με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Πράγματι, τρία χρόνια μετά τήρησε την υπόσχεσή του, καθώς προ μηνών ανακοινώθηκε ότι η αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων Four Seasons, που ελέγχει ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ μαζί με τον ιδρυτή της αμερικανικής εταιρίας λογισμικού Microsoft, τον Μπιλ Γκέιτς, αναλαμβάνει τη διαχείριση του συγκροτήματος του «Αστέρα» Βουλιαγμένης.

O συλληφθείς πρίγκιπας, γνωστός για την πολυτελή ζωή του και τις επιθετικές δηλώσεις του (είχε κινηθεί δικαστικά κατά του αμερικανικού περιοδικού «Forbes» επειδή θεώρησε πως τον έβαζε χαμηλότερα στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη!), είναι σχεδόν κάθε καλοκαίρι στη Μεσόγειο


Ο Σαουδάραβας κροίσος ήταν ο πρώτος ιδιώτης που απέκτησε μια ειδική έκδοση του τεράστιου αεροσκάφους Airbus A380, όμως στα ταξίδια του στην περιοχή μας χρησιμοποιεί άλλα μέσα. Κυκλοφορεί με διάφορα πολυτελή σκάφη και ενίοτε με το πασίγνωστο «Kingdom 5KR» των 85,65 μ. (έχει και ένα δεύτερο μεγαλύτερο γιοτ!), το οποίο μέχρι να φτάσει στα χέρια του είχε περάσει από αρκετούς πλούσιους του πλανήτη.

Κατά του Τραμπ

Το σκάφος, που είχε κατασκευαστεί στα ιταλικά ναυπηγεία Benetti το 1980 για τον γνωστό έμπορο όπλων Αντνάν Κασόγκι (με το όνομα «Nabilla»), πουλήθηκε στη συνέχεια στον σουλτάνο του Μπρουνέι, από τον οποίο τελικά το αγόρασε ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, αντί 29.000.000 δολαρίων.

Ο Τραμπ στη συνέχεια πούλησε το 1991 το γιοτ στον Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ. Ο τελευταίος, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, είχε καταφερθεί εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ με μηνύματα στο twitter, για να λάβει εξίσου σκληρή απάντηση.

Ο πρίγκιπας, που έχει παντρευτεί τρεις φορές αλλά τα τελευταία χρόνια δηλώνει εργένης, είχε κάνει ένα σύντομο διάλειμμα στην εξόρμησή του στο Αιγαίο τον Μάιο του 2014 προκειμένου να μιλήσει σε συνέδριο του «Economist» στην Αθήνα. Τότε είχε προαναγγείλει τη συμφωνία για τον «Αστέρα», ενώ υπήρχαν πληροφορίες περί ενδιαφέροντος και για το «Grand Resort» στο Λαγονήσι. Κάποιοι είχαν συνδέσει τα ραντεβού του στην Αθήνα και με την αναζήτηση από την τότε κυβέρνηση στρατηγικών επενδυτών για τις τράπεζες.

Ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ διαθέτει περιουσία που ξεπερνά τα 30 δισ. δολάρια, με σημαντικές επενδύσεις στους κλάδους του τουρισμού και της ψυχαγωγίας. Για παράδειγμα, εκτός από τη Four Seasons, κατέχει ποσοστά σε γνωστά ξενοδοχεία, όπως το «Plaza Hotel» της Νέας Υόρκης, το «Savoy Hotel» του Λονδίνου και το «Monte Carlo Grand Hotel». Κατέχει, επίσης, το 10% της Eurodisney SCA.

Η καλλονή πρώην σύζυγός του Αμίρα

Η Αμίρα Αλ Ταγουίλ, πρώην σύζυγος του πρίγκιπα Αλγουαλίντ μπιν Ταλάλ, ηγείται των προσπαθειών για εκσυγχρονισμό της θέσης των γυναικών στη Σαουδική Αραβία. Η ίδια δηλώνει ότι θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα μπορέσει να οδηγήσει αυτοκίνητο στους δρόμους της Σαουδικής Αραβίας, όπου οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν ελάχιστα δικαιώματα.

Αντιπρόεδρος του ιδρύματος Al Waleed bin Talal Foundation έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 71 χώρες και ασχολείται με ζητήματα δικαιωμάτων των γυναικών και της προστασίας των παιδιών στον αραβικό κόσμο.

Η δραστηριότητά της δεν αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα ευνοϊκά στη Σαουδική Αραβία. Υστερα από μια σειρά συνεντεύξεων σε δυτικά media, ο αδελφός του πρώην συζύγου της, πρίγκιπας Χαλίντ, ενημέρωσε τον πρίγκιπα ότι, αν δεν ελέγξει τις εμφανίσεις της πρώην συζύγου του, θα τιμωρηθούν τόσο εκείνος όσο και η ίδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα