9+1 ανάσες για 60.000 δανειολήπτες του ΟΕΚ

9+1 ανάσες για 60.000 δανειολήπτες του ΟΕΚ07.11.2017Άρθρα

Το μέτρο περιλαμβάνει ακόμη και ολική διαγραφή για ποσά ως 6.000. Οι όροι για ένταξη στη ρύθμιση

Της
Αγγελικής Μαρίνου

Δέκα ευεργετικές διατάξεις περιλαμβάνει η ρύθμιση για τα δάνεια του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), προκειμένου να ξεκινήσουν να καταβάλλουν τις δόσεις τους περίπου 60.000 «κόκκινοι» οφειλέτες.

Υπολογίζεται ότι από τους 81.715 οφειλέτες συνεπείς ως προς την αποπληρωμή των δόσεών τους είναι μόλις 20.500, µε συνολικό ποσό οφειλής περίπου 280.000.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι ανήκουν στους «κόκκινους»

δανειολήπτες, µε το ποσό της οφειλής να προσεγγίζει το 1,3 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο αποπληρωμής με ευνοϊκούς όρους περιλαμβάνει 10 διατάξεις προς όφελος του δανειολήπτη και συγκεκριμένα:

1 Ολική διαγραφή του δανείου σε δανειολήπτες για τους οποίους το συνολικό χρέος τους (άληκτο κεφάλαιο + ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο + τόκοι υπερημερίας) είναι μικρότερο των 6.000 ευρώ.

2 Διαγραφή τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες.

3 Επιμήκυνση αποπληρωμής της οφειλής τους στις 360 δόσεις, είτε με προσωρινό είτε με οριστικό παραχωρητήριο.

4 Πρόσθετος χρόνος αποπληρωμής διάρκειας έως 10 ετών σε δικαιούχους με οριστικό παραχωρητήριο, όταν ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής έχει λήξει και εξακολουθούν να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

5Εκπτώσεις 20% σε ευπαθείς ομάδες, όπως συνταξιούχοι, χήρες με προστατευόμενο τέκνο, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με μέλος ΑμεΑ, οικογένειες με τρία έως τέσσερα προστατευόμενα μέλη ηλικίας έως 21 ή 25 ετών εφόσον σπουδάζουν.

6Εκπτώσεις 50% για πολυτέκνους με πέντε προστατευόμενα τέκνα και άνω.

7Επιπλέον εκπτώσεις σε περίπτωση ταχύτερης αποπληρωμής της νέας οφειλής (όπως φαίνεται στις τέσσερις περιπτώσεις του σχετικού πίνακα).

8Μείωση τόκων υπερημερίας κατά 50% για τις κατηγορίες (μη ενήμερων) δικαιούχων με οριστικά παραχωρητήρια.

9Αναστολή πληρωμής τμηματικά για 6-36 μήνες, εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος (ανεργία, ασθένεια, απώλεια μέλους της οικογένειας, φυσική καταστροφή κ.ά.).

10 Οι ρυθμίσεις αφορούν μόνο τα δάνεια από ίδια κεφάλαια ΟΕΚ και όχι τα δάνεια που οι δανειολήπτες έχουν πάρει από τις τράπεζες και ο ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο.
Συνεπώς δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και συνολικό χρέος έως 26.000 ευρώ μπορούν να καταβάλλουν δόση μικρότερη ή ίση με το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος, για ένα έτος.
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει στις 25 Απριλίου 2018.

Ποιους αφορά

Η ρύθμιση αφορά όλα τα δάνεια που χορηγήθηκαν από κεφάλαια του τέως ΟΕΚ, τόσο επισκευής όσο και αποπεράτωσης αλλά και επέκτασης κατοικιών (μικρά δάνεια), αλλά και τα δάνεια αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας (μεγάλα δάνεια). Επίσης αφορά τις οφειλές δικαιούχων από συμβάσεις παραχώρησης διαμερισμάτων που είχε αγοράσει ο τέως ΟΕΚ στην ελεύθερη αγορά (ΠΑΚΑΔΙ, διαμερίσματα σε οικισμούς).
Στην περίπτωση των δανείων αγοράς και ανέγερσης κατοικίας, μοναδικός όρος είναι η ιδιοκατοίκηση και η χρήση της κατοικίας από τον ιδιοκτήτη και τους συγγενείς του.

Keywords
Τυχαία Θέματα