«Δεν παίρνουμε πίσω ούτε έναν μετανάστη χωρίς συμφωνία»!

«Δεν παίρνουμε πίσω ούτε έναν μετανάστη χωρίς συμφωνία»! 13.07.2018Πρόσωπα

Ο Ιταλός υπ. Εσωτερικών Σαλβίνι βάζει «φωτιά» για το διμερές σχέδιο της Γερμανίας για επαναπροώθηση των προσφύγων στις χώρες εισόδου τους

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Μπλόκο -ή τουλάχιστον φρένο- σε ενδεχόμενη διμερή συμφωνία Ιταλίας - Γερμανίας για το Προσφυγικό βάζει ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, ζητώντας συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε., προτού η χώρα του πάρει πίσω «έστω κι έναν μετανάστη». Το σχέδιο της διμερούς συμφωνίας που προωθεί ο Γερμανός ομόλογός του Χορστ

Ζέεχοφερ προβλέπει ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα θα πρέπει να παίρνουν πίσω μετανάστες που είχαν εισέλθει στην Ε.Ε. μέσω της επικράτειάς τους - μάλιστα προβλέπει και γερμανική οικονομική βοήθεια προς τις χώρες που θα υποδέχονται πίσω μετανάστες.

Ο Σαλβίνι τόνισε ότι πριν από τη διμερή συμφωνία η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αναλάβει δράση για να προστατεύονται τα εξωτερικά της σύνορα και να αρχίσει να μοιράζεται πιο δίκαια το βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Υπενθύμισε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παρέμβαση στη Λιβύη και κεφάλαια για την Αφρική, ώστε να μειωθούν οι αποπλεύσεις βαρκών με μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στις ιταλικές ακτές περνώντας την κεντρική Μεσόγειο.

Σε δεινή θέση ο Ζέεχοφερ

Για τον Σαλβίνι προτεραιότητες θα πρέπει να είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., η παροχή στήριξης ώστε οι μετανάστες να μην αποπειρώνται να φτάσουν στην Ε.Ε., ο επαναπατρισμός όσων έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου και η στήριξη των θαλάσσιων επιχειρήσεων της Λιβύης στη Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, στη δίνη πολιτικού κυκλώνα βρίσκεται ο Ζέεχοφερ στη Γερμανία, με αφορμή την αυτοκτονία νεαρού Αφγανού πρόσφυγα, έπειτα από την απόρριψη της αίτησης ασύλου του και την απέλασή του στο Αφγανιστάν. Οταν έγινε γνωστό ότι ο 23χρονος και ακόμη 68 μετανάστες απελάθηκαν, ο Ζέεχοφερ είχε εκφράσει την αγαλλίασή του για την απέλαση των 69, που συνέπιπτε με τα 69α γενέθλιά του. «Δεν τους καταλαβαίνω» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, όταν δημοσιογράφος τού μετέφερε το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί λόγω της αυτοκτονίας και τις φωνές (κυρίως από την αντιπολίτευση) που ζητούν την παραίτησή του!

Keywords
Τυχαία Θέματα