Μηδέν εις το πηλίκον

Μηδέν εις το πηλίκον13.07.2018Παρασκήνιο

Ούτε βήμα πίσω από τον Ερντογάν για τους δύο όμηρους στρατιωτικούς μας

■ Δύο ώρες συζητούσε ο «σουλτάνος» με τον Τσίπρα, χωρίς αποτέλεσμα ■ Η Αγκυρα θέτει και θέμα τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη

Η Θέση μας: Η προδοσία της Μακεδονίας

Διαβάστε επίσης:

►ΝΑΤΟ καλεί Σκόπια και... με τη βούλα!►Ψυχρολουσία!
Η Γερμανία μπλόκαρε τη δόση των 15 δισ. λόγω του ΦΠΑ στα νησιά►Ν.Δ.: Θα χάσει 3-4 έδρες από το «σπάσιμο» της Β' Αθηνών►Δεν βρίσκεις δουλειά χωρίς «βύσμα»►Μητροπολίτης χαρίζει σπίτια (!!!) σε φτωχούς►Ενταση και κατάρες στη δίκη της Δώρας►Τα έτσουξε ο Γιούνκερ;

Αποτέλεσμα ουδέν μετά τη συν άντηση Τσίπρα και Ερντογάν!

Σε... μηδέν εις το πηλίκο κατέληξε η χθεσινή δίωρη συνάντηση που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός εισέπραξε ένα νέο «γιοκ» από τον «σουλτάνο», όταν του έθεσε το αίτημα απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με το τετ α τετ των δύο ηγετών να οδηγείται τελικά σε πλήρες αδιέξοδο και τον κ. Τσίπρα να δηλώνει αμέσως μετά προς τους Ελληνες δημοσιογράφους πως δεν ήταν μια «εύκολη» συνάντηση. Οι δύο άνδρες, προτού κλείσουν οι πόρτες, αντάλλαξαν χειραψία και στάθηκαν για τις καθιερωμένες φωτογραφίες, με τα φλας να αστράφτουν, μέχρι που ο Ερντογάν πήρε την πρωτοβουλία να... διώξει τους δημοσιογράφους λέγοντας: «Και τώρα, αν μας αφήσετε μόνους, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τη διμερή συνάντησή μας».

Ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε πάλι στον πρωθυπουργό ανταλλαγή των δύο με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. «Εθεσα επιτακτικά το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα των οκτώ που έχουν ζητήσει άσυλο, και τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος και κατέστησα σαφές ότι στην Ελλάδα η ελληνική Δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Καμία συσχέτιση

Οπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί πολύ σημαντικό το ζήτημα των οκτώ, καθώς πιστεύει ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Τόνισε δε εκ νέου προς τον κ. Ερντογάν ότι το ζήτημα των οκτώ δεν μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των δύο Ελλήνων. «Του είπα ότι είναι άλλο θέμα όταν κάποιος ζητά άσυλο κι άλλο αυτό που αφορά τη σύλληψη και την κράτηση δύο στρατιωτικών που κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ρουτίνας πέρασαν κατά λάθος στην άλλη πλευρά». Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης, με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να δικαστούν ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Η συνάντηση των δύο έγινε στη σκιά ακόμη μίας τουρκικής πρόκλησης, καθώς το τουρκικό ΥΠΕΞ φρόντισε να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα, εξαπολύοντας επίθεση προς την Αθήνα με αφορμή την απόφαση του Εφετείου Θράκης να απορρίψει το αίτημα της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης για επανεγγραφή στα μητρώα σωματείων. Το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του κάνει προκλητικά λόγο για τουρκική μειονότητα στη δυτική Θράκη.

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε και για το πράσινο φως που άναψε το ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι καθίσταται απολύτως σαφές ότι η γειτονική χώρα αρχίζει ενταξιακές συνομιλίες που θα καταλήξουν εάν και μόνο εάν ολοκληρωθεί η συνταγματική αλλαγή. Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφορά θέσεων με τον Π. Καμμένο για το ονοματολογικό, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Είναι γνωστό ότι στο θέμα αυτό δεν συμπίπτουν οι απόψεις μας. Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική».

Οσον αφορά τη συνάντηση που είχε με τον Εντι Ράμα, σημείωσε ότι το ζήτημα της ΑΟΖ καθώς και της άρσης του εμπολέμου παραμένουν σε εκκρεμότητα. Σχετικά με το Κυπριακό είπε: «Τονίστηκε η σημασία που έχει η συνέχιση των συνομιλιών στο πλαίσιο Γκουτέρες και συμφωνήσαμε να υπάρξει στο αμέσως επόμενο διάστημα στενή επαφή των υπουργών μας Εξωτερικών για το θέμα αυτό». Νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να συντονιστούν εν όψει της συνάντησης με τον Ερντογάν.

Μύδροι από τον Κοτζιά για το καθεστώς της Αγκυρας

Για πολιτικές σκοπιμότητες με την παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και συμπεριφορά απέναντι στις ανθρώπινες ζωές και ελευθερίες που χαρακτηρίζει τριτοκοσμικές χώρες κατηγόρησε την Τουρκία ο Νίκος Κοτζιάς (φωτό) με συνέντευξη που παραχώρησε στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung».
«Με την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ανθρώπων δεν παίζει κανείς πολιτικά παιχνίδια. Είναι απαράδεκτο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τη σύλληψη και την κράτηση στις φυλακές της Αδριανούπολης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. «Είναι πρωτοφανές. Οι δύο στρατιώτες περιμένουν ήδη περισσότερο από τέσσερις μήνες να γίνει δίκη. Είναι δήθεν ύποπτοι για κατασκοπία. Είναι ρεαλιστικό να ταξιδεύουν κατάσκοποι με στολή; Αυτά είναι ανοησίες! Οσα είδαν εκεί, 10 μέτρα πέρα από τα σύνορα, θα μπορούσε κανείς να τα έχει δει και από την ελληνική πλευρά με κιάλια» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

«Πιστεύω ότι η ελευθερία και η ανθρώπινη ζωή δεν έχουν την ίδια σημασία στην Τουρκία με την Ελλάδα. Μου θυμίζει συχνά αυτό την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου η ανθρώπινη ζωή και η ελευθερία έχουν επίσης διαφορετική αξία από ό,τι σε μας. Εμείς ποτέ δεν θα συλλαμβάναμε δύο Τούρκους ούτε θα τους φυλακίζαμε χωρίς δίκη για μήνες. Με την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ανθρώπων δεν παίζει κανείς πολιτικά παιχνίδια. Είναι απαράδεκτο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μπαράζ συλλήψεων και καμπάνες για το πραξικόπημα

Μέχρι το Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία έφτασε το «μακρύ χέρι» των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT) για να συλλάβει και να μεταφέρει πίσω στην Τουρκία άλλους δύο υψηλά ιστάμενους γκιουλενιστές! Αν και τα τουρκικά μέσα δεν διευκρίνιζαν αν επρόκειτο για συλλήψεις που έγιναν σε συνεργασία με τις κατά τόπους κρατικές Αρχές ή αν επρόκειτο για απαγωγές, όπως συνέβη παλιότερα σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων, η ουσία είναι πως το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει με μανία το σαφάρι κατά των αντιφρονούντων.
Την ίδια ώρα χθες, τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη 72 κατηγορουμένους για τον ρόλο τους στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε κρεμαστή γέφυρα στην Κωνσταντινούπολη και κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 34 άνθρωποι, στη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος. Οι ετυμηγορίες ανακοινώθηκαν, ενώ η χώρα ετοιμάζεται να γιορτάσει την Κυριακή τη δεύτερη επέτειο της αποτυχημένης απόπειρας ανατροπής του Ερντογάν το 2016 - εορτασμούς που φέτος ο σουλτάνος θα εκμεταλλευτεί, βέβαια, στο έπακρο επικοινωνιακά μετά την επανεκλογή του στις πρόσφατες εκλογές.

«Ματ» από Καμμένο στον Τσαβούσογλου

Πληρωμένη απάντηση έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν τον προσέγγισε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, για να του μιλήσει.
«Γεια σου, Πάνο. Τι κάνεις; Εσένα σε συμπαθώ, μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας» φέρεται ότι είπε ο κ. Τσαβούσογλου στον Ελληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας, για να εισπράξει την εξής απάντηση από τον Πάνο Καμμένο: «Στο χέρι σου είναι. Οσο κρατάτε τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς επιλέγετε εσείς τον άλλο δρόμο». Στο σύντομο τετ α τετ ανάμεσα στους δύο άνδρες και με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς να παραμένουν κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές, ο Πάνος Καμμένος δεν φάνηκε να έχει όρεξη να ανταποδώσει τις φιλοφρονήσεις στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, που πολλές φορές στο παρελθόν τον έχει στοχοποιήσει.

Ο χάρτης πρόδωσε το σχέδιο για νέα «οθωμανική αυτοκρατορία»

Η παρουσίαση ενός χάρτη στο φόντο συνέντευξης στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας TRT, στον οποίο ουσιαστικά συμπυκνώνονται οι επεκτατικές ονειρώξεις του «σουλτάνου» Ερντογάν, δίνει εκ νέου τροφή στις υποψίες των διεθνών παρατηρητών που υποστηρίζουν ότι η Αγκυρα καλοβλέπει την ανασύσταση μιας νέου τύπου οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά διακρίνεται μαχητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού να μιλά σε δημοσιογράφο στην ελεγχόμενη και από τουρκικά στρατεύματα πόλη Τζαραμπλούς της βόρειας Συρίας. Πίσω από τον Σύρο διακρίνεται ένας χάρτης, που απεικονίζει το τουρκικό κράτος όχι στις σημερινές διαστάσεις του, αλλά περίπου σε εκείνες που καταλάμβανε η οθωμανική αυτοκρατορία κατά τον 18ο αιώνα. Μάλιστα στα όρια αυτά φαίνεται ότι περιλαμβάνονται όλα τα κράτη της Βαλκανικής, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, η Συρία, ο Λίβανος και το Ισραήλ, αλλά και σχεδόν ολόκληρη η βόρεια Αφρική μαζί με τμήματα του Μαρόκου.

Η λίρα χάνεται και ο... γαμπρός «καθησυχάζει»

Σε ακόμη μία επιχείρηση... καθησύχασης των αγορών επιδόθηκε χθες ο νέος υπ. Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, την ώρα που η τουρκική λίρα διολίσθαινε ξανά, καταγράφοντας νέο αρνητικό χαμηλό. Συγκεκριμένα προσπάθησε να καθησυχάσει τους διεθνείς οικονομικούς παράγοντες που ανησυχούν για τον διορισμό του, υπερασπιζόμενος την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. «Είναι απαράδεκτο η ανεξαρτησία και οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας να αποτελούν αντικείμενο κερδοσκοπίας» δήλωσε ο Αλμπαϊράκ, σύμφωνα με το Anadolu, υποσχόμενος ότι αυτή θα γίνει «πιο αποτελεσματική από ποτέ».
Πάντως χθες, και ενώ η τουρκική Εθνοσυνέλευση εξέλεγε για νέο πρόεδρό της τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο Τούρκος επιχειρηματίας Χαμντί Ακίν Ιπέκ έστελνε την κυβέρνηση του «σουλτάνου» στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο! Ιδιοκτήτης του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Kanalturk και της εφημερίδας «Bugun», μέσα ενημέρωσης που κατασχέθηκαν το 2016, ο Ιπέκ υποστηρίζει ότι οι κατασχέσεις των εταιριών του από την τουρκική κυβέρνηση είχαν πολιτικά κίνητρα και παραβιάζουν επενδυτικές συμφωνίες με τη Βρετανία και άλλα κράτη της Ε.Ε

Τα ερωτήματα που γεννήθηκαν ευλόγως είναι πολλά και με δεδομένο ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός είναι σύμμαχος των δυνάμεων της Αγκυρας στη Συρία, κανείς δεν αποκλείει το γεγονός ότι τουλάχιστον κάποιοι μαχητές του ενστερνίζονται το όραμα μιας «Μεγάλης Τουρκίας».

Keywords
μηδεν, αλέξης τσίπρας, γεια σου, τσιπρας, αγκυρα, σκοπια, ΦΠΑ, νατο, ελλαδα, συλληψεις, αθηνα, φως, ΠΓΔΜ, καμμενος, αοζ, εκκρεμότητα, mit, εκλογες, ματ, βρυξέλλες, γεια, νέα, trt, τραπεζες, στρατος, αλλαγη ωρας, αξια, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ανεξαρτητοι ελληνες, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, νίκος αναστασιάδης, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, αλέξης τσίπρας, μιλα, λιβανος, χωρες, το θεμα, αφρικη, βημα, γερμανια, δουλεια, εικονες, θεμα, θρακη, ισραηλ, κωνσταντινουπολη, οθωμανικη αυτοκρατορια, ουκρανια, παιχνιδια, πλαισιο, φωτογραφιες, φως, ωρα, αγκυρα, αξιοπρεπεια, ασυλο, αφορμη, βορεια, βρισκεις, βρυξέλλες, γεγονος, γεφυρα, γινει, δεδομενο, διαστημα, δικη, δικτυο, δυτικη, εγινε, ειπε, εκκρεμότητα, ελευθερια, εξελιξη, επικοινωνια, ερντογαν, ζωη, ζητα, ιδια, θυμιζει, κυβερνηση, κι αλλο, κλιμα, κρατικο, λαθος, λιρα, λογο, μηνες, νατο, νικο, οκτω, ορια, οραμα, ουσιαστικα, ουσια, παρουσιαση, πορτες, προβληματα, ρολο, σαφαρι, συγκεκριμενα, συλληψη, συρια, σπιτια, συρο, σχεδιο, τουρκια, φοντο, χερι, ωρες, φυλακες, γαμπρος, χωρα, κυριακη, πηλικο, trt
Τυχαία Θέματα