Πώς «γεννιέται» το Αλτσχάιμερ

Πώς «γεννιέται» το Αλτσχάιμερ13.07.2018Νέα

Ερευνητές κατέγραψαν τη στιγμή που ένα μόριο μεταλλάσσεται και οδηγεί στη νόσο

Την ακριβή στιγμή της «γέννησής» της, το «Big Bang» δηλαδή της νόσου του Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών που θα μπορούν να σταματούν την ασθένεια πριν κάνει αισθητή την παρουσία της στον ανθρώπινο οργανισμό με συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης.

Ερευνητές του O' Donnell Brain Institute του πανεπιστημίου UT Southwestern κατέγραψαν τη στιγμή της μετάλλαξης

ενός μορίου της πρωτεΐνης Tau λίγο πριν αρχίσει να προσκολλάται σε άλλα μόρια Tau σχηματίζοντας μεγαλύτερη μάζα.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει στην ανίχνευση της εκφυλιστικής νόσου πριν αυτή εξαπλωθεί, και κατ' επέκταση στην ανάπτυξη θεραπειών που θα σταθεροποιούν τις πρωτεΐνες Τau πριν αλλάξουν σχήμα. «Το βλέπουμε ως το Big Bang της παθολογίας Τau. Είναι ο τρόπος να μελετήσουμε προσεκτικά την αρχή της νόσου» εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Μαρκ Ντάιαμοντ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για το σημαντικότερο επιστημονικό εύρημα μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «eLife» έρχεται σε αντίθεση με την παλαιότερη άποψη ότι μια μεμονωμένη πρωτεΐνη Τau δεν έχει ιδιαίτερο σχήμα και είναι επιβλαβής μόνο αφότου αρχίσει να προσκολλάται σε άλλες πρωτεΐνες Τau.

Επόμενος στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι να αναπτύξει μια απλή κλινική εξέταση που να ερευνά το αίμα ή τον μυελό των οστών του ασθενούς για την ανίχνευση των πρώτων βιολογικών ενδείξεων για ανωμαλίες της πρωτεΐνης Τau. «Μόλις ξεκίνησε το κυνήγι για τη δημιουργία μιας θεραπείας που σταματά τη νευροεκφυλιστική διαδικασία στο σημείο εκκίνησής της. Αν έχει αποτέλεσμα, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά» πρόσθεσε ο Ντάιαμοντ.

Παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί σε κλινικές δοκιμές τις τελευταίες δεκαετίες, η νόσος του Αλτσχάιμερ παραμένει μία από τις πιο καταστροφικές παγκοσμίως, προσβάλλοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα