Ν.Δ.: Θα χάσει 3-4 έδρες από το «σπάσιμο» της Β' Αθηνών

Ν.Δ.: Θα χάσει 3-4 έδρες από το «σπάσιμο» της Β' Αθηνών13.07.2018ΝΔ

Γκρίνια των «γαλάζιων» βουλευτών για τις παλινωδίες της ηγεσίας, στην οποία χρεώνουν ιδιοτελή κίνητρα

Στα κάγκελα βρίσκονται βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (παρότι ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να το διαψεύσει με δηλώσεις του και λέγοντας ότι τους πήρε τηλέφωνο παρακαλώντας τους να του δηλώσουν πού θα είναι υποψήφιοι) από τα μπρος - πίσω του κόμματος στο θέμα της κατάτμησης της Β' Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής.

Και αυτό γιατί,

ενώ αρχικά είχαν πιστέψει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρέμενε σταθερό στη θέση του, ότι οι όποιες αλλαγές θα πήγαιναν «πακέτο» με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, τελικά αυτό δεν συνέβη. Εμπειροι και δοκιμασμένοι βουλευτές των δύο Περιφερειών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας», τόνιζαν σε συνομιλίες τους ότι πρώτη φορά βλέπουν αρχηγό κόμματος να βάζει το «προσωπικό του συμφέρον» πάνω από το κομματικό, επισημαίνοντας ότι σε αυτή τη φάση το σπάσιμο των εδρών διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη Ν.Δ., και στόχος είναι οι παλαιοί βουλευτές του κόμματος.

Μάλιστα, τεκμηρίωναν αυτή τη θέση τους λέγοντας ότι αν η Ν.Δ. πάρει το ίδιο ποσοστό που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές, θα χάσει από το σπάσιμο τρεις με τέσσερις έδρες. Ενώ, εάν κερδίσει, κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα έχει απώλειες στις παραπάνω Περιφέρειες. Στη Β' Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής εκλέγονται στελέχη όπως ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Νίκος Δένδιας, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, ο Κωστής Χατζηδάκης, που πλέον καλούνται να διαλέξουν νέα, μικρή εκλογική Περιφέρεια, ενώ θα είναι πολιτικά αποδυναμωμένοι σε σχέση με τις δεκάδες χιλιάδες ψήφους που ελάμβαναν.

Μάλιστα, «γαλάζια» στελέχη χρέωναν στην ηγεσία ιδιοτελή κίνητρα, καθώς θεωρούν ότι θα επιδιώξει να εκλέξει βουλευτές συνεργάτες του ή τοπάρχες του, που δεν θα είχαν καμία τύχη σε μια μεγάλη Περιφέρεια.

Δηλώσεις

Σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Συμφωνώ με το σπάσιμο της Β' Αθηνών, έτσι όπως έχει γίνει είναι μια χαρά. Ηταν σωστό και έγινε πράξη... Θέλω να μετρηθώ στη Δυτική Αττική γιατί θέλω να εφαρμόσω ένα άλλο μείγμα πολιτικής εκεί και να αρθρώσω έναν άλλο πολιτικό λόγο». Να σημειώσουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούνται οι νέες εκλογικές Περιφέρειες ευνοεί σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εντάσσει δήμους στις Περιφέρειες που αλλοιώνουν το αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι προσθέτει τον Δήμο Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και τον Δήμο Γαλατσίου στον τομέα των βορείων προαστίων, όπου η Ν.Δ. είχε την πρώτη θέση. Αντίστοιχα, με την τροπολογία χωρίζεται στα δύο και η Περιφέρεια ως εκλογική περιφέρεια και στον ίδιο τομέα με τους δήμους της παραλιακής, οι οποίοι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση έβγαλαν στην πλειοψηφία τους πρώτο κόμμα τη Ν.Δ., εντάσσονται και οι Δήμοι Ηλιούπολης, Ζωγράφου, Βύρωνα, Δάφνης - Υμηττού και Καισαριανής, που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα.

----

Μετωπική Κυριάκου στη Βουλή για απλή αναλογική - Σκοπιανό

Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, επί της ουσίας για όλα τα ανοιχτά μέτωπα της επικαιρότητας, από το Σκοπιανό και τις εκλογές μέχρι την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ψήφο του απόδημου Ελληνισμού. Αρχικά ξεκαθάρισε πως το κόμμα του κάνει «την υπέρβαση» και, για λόγους αρχών, ψηφίζει την κυβερνητική τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να υπερψηφίσει τη «γαλάζια» τροπολογία για τους Ελληνες του εξωτερικού.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως η Ν.Δ. θα καταψηφίσει τον «Κλεισθένη», έναν νόμο «έκτρωμα», όπως τον αποκάλεσε, ισχυριζόμενος ότι η απλή αναλογική δίνει τη δυνατότητα στη Χρυσή Αυγή να αποκτήσει ερείσματα στα δημοτικά συμβούλια. Αναφορικά δε με το Σκοπιανό, δήλωσε πως «Τσίπρας και Καμμένος παραδίδουν στα Σκόπια το νατοϊκό διαβατήριο», ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση «erga omnes επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας». Η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης ήρθε διά στόματος Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Βούτση. Αμφότεροι επιχείρησαν για ακόμη μία φορά να «χρεώσουν» στη Ν.Δ. ακροδεξιά ρητορεία, με τον υπουργό Εσωτερικών να κατηγορεί προσωπικά τον αρχηγό της Ν.Δ. για «τυχοδιωκτικό ακροδεξιό λόγο» και τον πρόεδρο της Βουλής να μιλά για ρητορική «καιροσκοπισμού» με σκοπό τη διεκδίκηση ενός εκλογικού μερίσματος από τη Χρυσή Αυγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα