Δεν βρίσκεις δουλειά χωρίς «βύσμα»

Δεν βρίσκεις δουλειά χωρίς «βύσμα»13.07.2018Οικονομία

Σοκ! Εννέα στους δέκα απαντούν (σε έρευνα) ότι οι γνωριμίες και οι διασυνδέσεις αποτελούν το διαβατήριο για την εξεύρεση εργασίας

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Το «βύσμα», ο «μπάρμπας από την Κορώνη», οι γνωριμίες, οι διασυνδέσεις και τα «κονέ», όπως λένε οι πολίτες στην καθημερινότητά τους -και όχι οι σπουδές, οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι ικανότητες-, παραμένουν στην Ελλάδα τα βασικά «προσόντα» για την απόκτηση μιας θέσης εργασίας, εκτιμούν περίπου οι εννέα

στους 10 πολίτες. Σχεδόν μια δεκαετία μετά την οικονομική κρίση, οι έννοιες της αξιοκρατίας και της αντικειμενικής αξιολόγησης παραμένουν στα αζήτητα...

Η «εποχή των Μνημονίων» δεν άφησε στο περιθώριο της ιστορίας τις προ κρίσης άκρως αρνητικές νοοτροπίες και τις αντιλήψεις πελατειακού χαρακτήρα όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, συνολικά. Αντιθέτως, η μνημονιακή περίοδος μοιάζει να τις εδραίωσε λόγω και της ανάγκης πολύ μεγαλύτερου αριθμού ανέργων, σε σχέση με τα προ 2009 δεδομένα, να βρουν απελπισμένα μια θέση απασχόλησης.

Συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα της έρευνας, την οποία διεξήγαγε η Adecco σε δείγμα 953 ατόμων από τις 22 Μαΐου ως τις 22 Ιουνίου 2018, επιβεβαιώνουν αυτό που ζουν καθημερινά χιλιάδες άνεργοι, δηλαδή ότι το βασικό «προσόν» για μια πρόσληψη είναι οι γνωριμίες και οι διασυνδέσεις.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των ερωτηθέντων εργαζομένων και ανέργων το 87% (περίπου οι εννέα στους 10) απάντησε ότι «τα άτομα που δεν διαθέτουν ευρύ και ποιοτικό κύκλο γνωριμιών δεν έχουν συνήθως ίσες ευκαιρίες πρόσληψης με τα άτομα που έχουν». Επίσης, σύμφωνα με τους οκτώ στους 10, η πιθανότητα μιας εγκυμοσύνης καθιστά τις γυναίκες λιγότερο επιθυμητές για μια εργασία. Το φαινόμενο αυτό, το οποίο προϋπήρχε της κρίσης έως έναν βαθμό, μοιάζει να αποτελεί «κανόνα» λίγο πριν από την τυπική έξοδο από τα Μνημόνια.

Στο ίδιο πλαίσιο, το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι «η κρίση έχει εντείνει το φαινόμενο της αντικατάστασης στελεχών με πολυετή εμπειρία από άτομα που έχουν μικρότερη εμπειρία».

Στις περισσότερες, μάλιστα, περιπτώσεις οι εταιρίες δεν εξασφαλίζουν την εκπαίδευση και την προετοιμασία των εργαζομένων με λιγότερη εμπειρία, τους οποίους προσλαμβάνουν, για τα καθήκοντα που πρέπει να αναλάβουν.

----

Αύξηση της «κρυφής» ανεργίας τον Απρίλιο σε σχέση με το 2017

Με το ποσοστό της ανεργίας να παραμένει στο ίδιο -δυσθεώρητο για χώρα του δυτικού κόσμου σε καιρό ειρήνης- ποσοστό (20,2% ή 949.726 άτομα), ανησυχητική αύξηση παρουσίασε τον Απρίλιο ο αριθμός του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού, δηλαδή τόσο των συνταξιούχων όσο όμως και των πολιτών οι οποίοι -έπειτα από σειρά αποτυχημένων προσπαθειών εξεύρεσης εργασίας- παροπλίζονται και μένουν στο περιθώριο της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τον Απρίλιο στον μη οικονομικά ενεργό πληθυσμό κατεγράφησαν 3.270.298 άτομα, δηλαδή 33.634 πολίτες περισσότεροι σε σχέση με τον Μάρτιο (3.236.664 άτομα οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού). Η αύξηση των «κρυφών» ανέργων μαζί με τους συνταξιούχους είναι ακόμη μεγαλύτερη συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2017, όταν στην κατηγορία αυτή ήταν 3.211.083 άτομα, δηλαδή 59.215 άτομα λιγότερα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του τρέχοντος έτους. Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό, με δεδομένο ότι στον «οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό» δεν περιλαμβάνονται μόνο οι συνταξιούχοι αλλά και όλοι όσοι, βάσει των ορισμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., δεν θεωρούνται ούτε απασχολούμενοι ούτε άνεργοι.

Αυτό σημαίνει ότι στην κατηγορία της «κρυφής» ανεργίας συμπεριλαμβάνονται όσοι και όσες είναι 15 έως 74 ετών και δεν αναζητούσαν ενεργά απασχόληση τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή της δειγματοληπτικής έρευνας της Στατιστικής Αρχής, κυρίως επειδή ήταν απογοητευμένοι έπειτα από διαδοχικές αποτυχημένες προσπάθειες εξεύρεσης μιας θέσης εργασίας.

Ν. Χ.

Keywords
Τυχαία Θέματα