ΔΕΗ: Σχέδια επενδύσεων 4 δισ. ευρώ έως το 2022

ΔΕΗ: Σχέδια επενδύσεων 4 δισ. ευρώ έως το 202213.07.2018Επιχειρήσεις

Στροφή στην ανάπτυξη ΑΠΕ

Επενδύσεις που αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ έως το 2022, στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και βαθύ σκοτάδι για τον τρόπο περιορισμού του κόστους και για τις πιθανές αυξήσεις στα τιμολόγια περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ για την περίοδο 2018-2022, που επεξεργάστηκε

η εταιρία συμβούλων McKinsey.

Το επενδυτικό σχέδιο κατανέμεται στα δίκτυα και στις ΑΠΕ, στο συμβολαιοποιημένο έργο για την κατασκευή του νέου σταθμού λιγνιτικής παραγωγής «Πτολεμαΐδα V» και για επενδύσεις διατήρησης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των συμβατικών μονάδων παραγωγής.
Οπως αναφέρεται, μέσω του στρατηγικού σχεδίου επιδιώκεται η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας της ΔΕΗ, ώστε τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να φτάσουν το 1-1,1 δισ. ευρώ έως το 2022.

Ανταγωνισμός

Στο στρατηγικό σχέδιο επισημαίνεται ότι τα τελευταία επτά χρόνια υπήρξαν μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ και ένταση του ανταγωνισμού από υφιστάμενες εταιρίες, καθώς και από την είσοδο νέων παικτών. Για τα επόμενα 10 χρόνια τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν είναι η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (λόγω του εξηλεκτρισμού), οι δράσεις για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών καθώς και η απανθρακοποίηση.

Επιδιώκεται η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ κατά περίπου 600 MW έως το 2022, το οποίο θα προέρχεται κυρίως από αιολικά και φωτοβολταϊκά, δεδομένης της αναμενόμενης ελκυστικότητάς τους έναντι άλλων πηγών ενέργειας, μέσω σημαντικής αύξησης του μεγέθους, του αριθμού των έργων και των δυνατοτήτων στις ΑΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα