Χωρίς ακτινοθεραπείες μένουν 13.000 ασθενείς

Χωρίς ακτινοθεραπείες μένουν 13.000 ασθενείς29.08.2018Ρεπορτάζ

Οι καρκινοπαθείς περιμένουν από δύο έως τρεις μήνες, ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις το προσδόκιμο ζωής τους

Νέα στοιχεία, που καταδεικνύουν την ένδεια, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές, στον κρίσιμο τομέα των ακτινοθεραπειών, έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Οπως επιμένουν να υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ, κάθε χρόνο 13.000 ασθενείς αποκλείονται από τις ακτινοθεραπείες αφού η λίστα αναμονής

είναι δύο με τρεις μήνες, ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της ομοσπονδίας, αντιστοιχούν τρία ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα σε 1.000.000 κατοίκους, τη στιγμή που στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η αναλογία είναι έξι ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1.000.000 κατοίκους.

Παράλληλα υπάρχει τεράστια έλλειψη τεχνολόγων, ακτινοθεραπευτών και ακτινοφυσικών. Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η μία στις τρεις οργανικές θέσεις είναι κενή.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι το Ιδρυμα «Νιάρχος» έχει εγκρίνει δωρεά δέκα σύγχρονων γραμμικών επιταχυντών, που προσφέρουν εξελιγμένη θεραπεία στους ασθενείς, ενώ μόλις οι εφτά από αυτούς έχουν τοποθετηθεί στα νοσοκομεία και λειτουργούν, αλλά όχι σε πλήρη ανάπτυξη, λόγω ελλείψεων προσωπικού. Τα νοσοκομεία στα οποία τα μηχανήματα δεν έχουν τεθεί ακόμα σε λειτουργία είναι το Αλεξάνδρα, το Αττικόν και το ΠΑΓΝΗ.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς στα 27 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα των δημόσιων νοσοκομείων υποβλήθηκαν σε ακτινοθεραπεία 13.520 καρκινοπαθείς.

Αλλοι 9.266 καρκινοπαθείς έκαναν ακτινοθεραπεία στα 20 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, όσοι ασθενείς επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα θα πληρώσουν συμμετοχή 15% σε ένα συνολικό κόστος ακτινοθεραπείας που ανέρχεται στα 2.500 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα