Χειροπέδες σε 11 πρίγκιπες

Χειροπέδες σε 11 πρίγκιπες06.11.2017Πρόσωπα

Μεγιστάνες, μεταξύ άλλων εν ενεργεία και πρώην υπουργοί της Σαουδικής Αραβίας, κατηγορούνται για σκάνδαλα διαφθοράς!

Από τη
Nεκταρία Καρακώστα

Βουτηγμένοι στη διαφθορά φαίνεται ότι είναι πολλοί Σαουδάραβες μεγιστάνες - πολλοί από τους οποίους από καιρό εις καιρόν πλασάρονται ως «σωτήρες» και ως επίδοξοι επενδυτές στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο καμία από αυτές τις πολλά υποσχόμενες επενδύσεις να έχει ευοδωθεί.

Εντεκα Σαουδάραβες πρίγκιπες,

μεταξύ των οποίων ο δισεκατομμυριούχος Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες στη χώρα, και δεκάδες εν ενεργεία και πρώην υπουργοί, ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Ιμπραχίμ αλ-Ασαφ, συνελήφθησαν στη Σαουδική Αραβία τα ξημερώματα της Κυριακής με την κατηγορία της διαφθοράς, σε μια εξέλιξη που προκαλεί πολιτικό και οικονομικό «σεισμό» στη χώρα, με πιθανά «απόνερα» και εκτός Σαουδικής Αραβίας.

Η επενδυτική εταιρία Kingdom Holding του Σαουδάραβα κροίσου, η μετοχή της οποίας κατέγραψε πτώση σχεδόν 10% κατά την έναρξη των συναλλαγών στο σαουδαραβικό χρηματιστήριο χθες, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει κανονικά τη δραστηριότητά της, με τη στήριξη της κυβέρνησης. Ο πρίγκιπας Αλουαλίντ έχει, όμως, μερίδια και σε κολοσσιαίες πολυεθνικές, μεταξύ των οποίων η Citigroup, η twitter, η διαδικτυακή εταιρία ταξί Lyft και η Time Warner.

Επενδύσεις

Για πολλούς ξένους, ο 62χρονος Αλουαλίντ -το ύψος της περιουσίας του οποίου, σύμφωνα με το «Forbes», ανέρχεται σε 17 δισ. δολάρια- είναι ο εκπρόσωπος της σαουδαραβικής επιχειρηματικότητας και εμφανίζεται συχνά σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και σε άρθρα με θέμα τις επενδύσεις και τον πολυτελή τρόπο ζωής του. Ο Αλουαλίντ έχει επισκεφθεί και τη χώρα μας για διακοπές και επενδύσεις.

Ο βασιλιάς Σαλμάν ανακοίνωσε το Σάββατο, μαζί με τις συλλήψεις, τη συγκρότηση νέας επιτροπής κατά της διαφθοράς, της οποίας θα προεδρεύει ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Εκτός από εντάλματα σύλληψης, η νέα επιτροπή θα μπορεί να προβαίνει και σε απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα σε όσους κρίνει ενόχους διαφθοράς. Αναλυτές αναφέρουν ότι ο βασιλιάς ξεκαθαρίζει το τοπίο για να μην έχει προβλήματα ο διάδοχος, όταν καθίσει στον θρόνο. Ο Σαλμάν προέβη επίσης στην αντικατάσταση στα στρατιωτικά επιτελεία, αλλά και στη σαουδαραβική εθνοφυλακή.

Keywords
Τυχαία Θέματα